МІСЦЕ, ДЕ ТВОРЯТЬСЯ ТРАДИЦІЇ

5 квітня 2013,Новини, Вища освіта

МІСЦЕ, ДЕ ТВОРЯТЬСЯ ТРАДИЦІЇДоброю традицією драгомановців є щорічний відпочинок під час зимових канікул у мальовничому куточку нашої країни на славній Свалявщині. Саме там знаходиться улюблене місце відпочинку наших студентів – санаторій «Сонячне Закарпаття». Цього року в лютому відсвяткували 15 річницю нашої дружби, яка має свою історію та багаторічні традиції.

1998 року під керівництвом регіонального директора молодіжного центру праці Національного педагогічного університету імені М.П. Драгоманова, студента соціально-гуманітарного факультету Олександра Кулінченка (нині проректор Академії водного транспорту України) на оздоровлення вирушила перша група студентів. Тоді ніхто не здогадувався, що звичайний на перший погляд санаторій перетвориться в майбутньому на справжнє місце паломництва для драгомановців. Адже мальовнича краса гірських схилів, мелодійний шум струмочків та невеличкої річечки, що протікає поряд, надзвичайно п’янке повітря створюють атмосферу затишку та комфорту і надихають на нові звершення.

Особливо приємно – нам завжди раді у цих краях: піклування відчувається з боку адміністрації санаторію, а також головного лікаря – Івана Немеша, завдяки якому наші студенти мають змогу не тільки оздоровитися, а й розвиватися творчо та навіть відкривати в собі нові таланти.

Протягом 15 років у драгомановців склався цілий ряд традицій, без яких «Сонячне Закарпаття» уже неможливо уявити. Обов’язковою у перші дні відпочинку є піша прогулянка до «поляни кохання», власне так її назвали самі студенти. Звідси відкривається неймовірно чарівна панорама на навколишню місцевість.

Традиційним є також проведення трьох тематичних вечірок, які щороку різні. Креативні студенти університету та профспілкові активісти заздалегідь готуються, продумують та організовують за підтримки ППО студентів НПУ імені М. Н. Драгоманова та адміністрації санаторію стилізовані вечірки. Вони проходять  в закритому форматі та мають свій дрес-код. Незмінним залишається вечір в українському стилі, обов’язковим атрибутом якого є вишиванка та рідна пісня. У проведенні цього вечора активну участь бере Центр культури та мистецтв НПУ імені М.П. Драгоманова і вокальний ансамбль «Купава». Метою проведення такого заходу є відродження та популяризація українських народних традицій, української пісні. Атмосфера тут панує надзвичайна, а енергетика від запального танцю та рідної пісні – «зашкалює»!

Щорічним подарунком від «Сонячного Закарпаття» є цікаві екскурсії видатними історичними місцями краю. Студенти нашого університету мають можливість познайомитися з унікальними пам’ятками, відвідати фортецю у Чинадієво, Замок Паланок у Мукачево, Ужгородський замок, санаторій «Карпати», святі місця краю, термальні купальниці тощо.

Для молодої людини важливий активний відпочинок, а в «Сонячному» є всі для цього умови. Це – ковзанка, гірськолижні спуски, що розташовані поряд санаторію, де драгомановці і вперше стають на лижі, і встановлюють власні рекорди зі швидкісного спуску на лижах та санчатах.

Санаторій також радо приймає наших добрих друзів з ближнього зарубіжжя – студентів Московського енергетичного інституту, які приєднуються до драгомановців уже п’ятий рік поспіль. Цього року групу студентів з МЕІ очолив голова Профкому студентів Сергій Земнухов. Приємно відмітити, що студенти-енергетики цікавляться історією краю, підтримують наші традиції та беруть активну участь у проведенні вечірок.

Поїздка у «Сонячне» – це прекрасна можливість оздоровитися цілющою мінеральною водою. Варто зазначити, що процедури тут здійснює кваліфікований медперсонал, тому вони приносять лише задоволення. Студенти щиро вдячні за це головному лікарю санаторію Івану Немешу, який з батьківською турботою ставиться до них, сприяє в організації лікування та відпочинку. Іван Іванович також завжди бажаний гість на вечірках.

Цього року численна родина драгомановців відвідала «Сонячне Закарпаття» уже вп’ятнадцяте. Проте викладачі та студенти, які вже приїжджали сюди, завжди знаходять тут щось нове. Бувалі відпочивальники кажуть, що це схоже на хворобу, адже вони хочуть повертатись сюди знову і знову. Не вперше відвідує цей край і людина, під батьківською опікою якої, пройшли незабутні 10 днів у Закарпатті – Станіслав Григорович Цибін. Ось як він відгукується про цей відпочинок:  «Той, хто хоча б один раз там побував,  заражається «смертельним» вірусом, отримує пандемію від цього краю та тих прекрасних людей, які там живуть, на ту прекрасну воду, повітря, на тамтешню атмосферу. Я невимовно щасливий, що колись, у далекому 1998 році, наш університет навіки поєднав свою долю із Закарпаттям».

Ювілейний заїзд відзначився яскравими вечірками: в голлівудському стилі церемонія «Оскар», піжамна паті та вечір в українському колориті; незабутніми екскурсіями, цікавими та непередбачуваними знайомствами .

«Сонячне Закарпаття» - це не просто санаторій. Це місце, де творяться традиції та поєднуються долі. Це місце, яке надовго залишиться у серці, бо завітав сюди у найщасливіші роки свого життя – роки студентства. А ці незабутні 10 днів – це маленьке життя, яке хочеться проживати неодноразово.

Ольга Міненко,
Інструктор ППО студентів