Підсумки проведення круглого столу

7 листопада 2008,Публікації » Новини

Підсумки проведення круглого столу6 листопада 2008 року у конференц-залі Будинку Вчителя Київська міська організація Профспілки працівників освіти і науки України провела круглий стіл з питань тарифної політики в м. Києві.

У круглому столі взяли участь профспілкові лідери вчителів, викладачів та студентів.

Заступник голови Київської міської організації Профспілки - Олександр Трофименко доповів про результати соціологічного опитування освітян та студентів щодо ставлення до підвищення тарифів на транспорт.  Висновки для міської влади невтішні. За результатами дослідження з’ясовано:

• понад 60% респондентів витрачають 40% сімейного бюджету на комунальні послуги та транспорт;
  • 51% респондентів вважають незадовільний стан транспортних послуг, а чверть взагалі жахливим;
  • понад 50% опитаних вважають тарифи на транспорт не зовсім обґрунтованими, а понад 35% - повністю необґрунтованими;
  • у 66% респондентів підвищення зарплат і стипендій не покривають  витрат на комунальні послуги та транспорт;
  • близько 39% респондентів вважають, що профспілки повинні вести конструктивний діалог з владою та входити до складу комісій з обґрунтування тарифів, а понад 60% - активно діяти.

О.М. Яцунь – голова КМОППОіНУ наголосив, що підвищення тарифів на 400% є непокірними для освітян столиці. Перед підвищенням тарифів влада мала би погодити їх підвищення з профспілками, але цього не відбулося. В 2006 році, коли були намагання влади підняти тарифи на послуги ЖКГ в 3,4 рази ми змушені були вивести 15-ти тисячний колектив викладачів, вчителів та студентів до стін мерії. Завдяки, в тому числі і нашій організації, тоді тарифи були підняті лише в 1,7 рази. На сьогодні перед нами стоїть завдання змусити владу дослухатися до нас та зменшити тарифи. Доводити їх до обґрунтованого рівня необхідно поступово з підняттям рівня заробітної плати.

Перед учасниками круглого столу виступили:

• Горбачук І.Т. – голова первинної профспілкової організації НПУ імені Михайла Драгоманова;
  • Мазуренко О.Г. – голова первинної профспілкової організації НУХТ;
  • Ткач Г.В. – голова районної організації профспілки Подільського району;
  • Миронов В.Ю. – голова профкому студентів НТУУ «КПІ»;
  • Костікова С.Д. – голова профкому студентів НУФВСУ;
  • Денисова О.М. – голова первинної профспілкової організації КТГГ.

Вони та інші висловили не тільки свої негативні оцінки та враження, а й протесні думки своїх трудових та студентських колективів, які їх делегували.

Від Київської міської державної адміністрації виступив Василь Яструбинський - начальник головного управління цінової політики КМДА. Він намагався довести присутнім, що підвищення тарифів у 4 рази є цілком виправданим та правомірним. Гроші з підвищених тарифів будуть використані на оновлення рухомого складу транспорту, якісного перевезення пасажирів, підвищення заробітних плат трудовому колективу. Але навіть ціна 1,5 грн. для наземного транспорту покриє витрати на перевезення лише на 70%. А щоб покрити ці витрати повністю, ціна проїзду має становити у метрополітені 3 грн., а у наземному транспорті 2 грн. Тому нинішні тарифи — не останній етап підвищень.

За результатами круглого столу прийнято звернення до Київського міського голови щодо нагальної зустрічі з освітянським профспілковим активом міста, на якій терміново потрібно визначити антикризові заходи на предмет мінімізації тарифного тиску, зниження соціального напруження в трудових колективах.

«Ми не вважаємо акції громадської непокори оптимальним шляхом вирішення нагальних проблем працівників галузі, проте за відсутності конструктивного діалогу, будемо активно діяти в межах чинного законодавства України»

Прес-служба КМОППОіНУ

• По темі: