Про виконання обов’язків учителя ЗНЗ в період отримання пенсії за вислугу років

8 квітня 2013,Публікації » Новини

Про виконання обов’язків учителя ЗНЗ в   період отримання пенсії за вислугу роківПенсії за вислугу років встановлюються окремим категоріям громадян, зайнятих на роботах, виконання яких призводить до втрати професійної працездатності або придатності до настання віку, що дає право на пенсію за віком.

Пенсії за вислугу років працівникам освіти, охорони здоров'я і соціального захисту призначаються при наявності спеціального стажу роботи не менше 25 років.

Скористатися пільговим виходом на пенсію можуть ті працівники освіти, що мають необхідний стаж роботи на посадах в установах, організаціях, визначених Постановою Кабінету Міністрів України від 04 листопада 1993 року № 909 „Про Перелік закладів і установ освіти, охорони здоров’я та соціального захисту і посад, робота на яких дає право на пенсію за вислугу років”.

Для визначення права на пенсію за вислугу років спеціальний стаж роботи обчислюється згідно з записами, проведеними в трудовій книжці працівника освіти, а при відсутності трудової книжки або відповідних записів у ній, відповідно до Порядку підтвердження наявного трудового стажу, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 12.08.1993 р. № 637 (ст. 62 Закону України „Про пенсійне забезпечення”).

Тому робота, що виконується за суміщенням (тобто без призначення на посаду), до спеціального стажу, що дає право на вихід на пенсію за вислугу років, не зараховується.

Згідно зі ст.7 Закону України „Про пенсійне забезпечення” пенсії за вислугу у років призначаються при залишенні роботи, яка дає право на цю пенсію.

Тобто, особа, якій призначено пенсію за вислугу років, не має права працювати на посадах у закладах і установах, зазначених у всіх розділах Переліку закладів і установ освіти, охорони здоров’я та соціального захисту і посад, робота на яких дає право на пенсію за вислугу років.

Таким чином, зважаючи на те, що педагогічна діяльність, яка виконується за суміщенням, не дає права на пенсію за вислугу років, особа може одночасно виконувати таку роботу та отримувати пенсію за вислугу років.

Юридична служба КМОППОіНУ

2017 рік оголошено роком первинної профспілкової організації.

ІНІЦІАТИВИ ТА ПРОГРАМИ:

Програми доступного житла У жовтні в Україні стартує конкурс «Учитель року – 2014» З профспілкою дешевше! 2013 - «З профспілкою дешевше» Перспективи та можливі ризики програми «Доступне житло»