Рада ректорів Київського вузівського центру

7 травня 2009,Новини, Вища освіта
Рада ректорів Київського вузівського центру6 травня о 14.30 в Київського національного університету імені Тараса Шевченка відбулася Рада ректорів Київського вузівського центру.

На порядок денний були винесені актуальні питання сьогодення.

Ректор КНУБА, голова Ради ректорів Київського вузівського центру Анатолій Михайлович Тугай озвучив пропозиції до проекту закону України про внесення змін до деяких актів України з питань зовнішнього незалежного оцінювання, якості освіти і встановлення відповідальності за порядок проведення тестування та використання його результатів. Проблема наразі викликала багато запитань як з боку керівників навчальних закладів, так і абітурієнтів.

Про стан та перспективи організації харчування студентів, викладачів та співробітників у вищих навчальних закладах регіону доповів голова Київської міської організації Профспілки працівників освіти і науки України Олександр Михайлович Яцунь.

Рада ректорів Київського вузівського центруЗокрема О. Яцунь зазначив, що соціальні зміни і нестабільність економічного розвитку, які спостерігаються в Україні останніми роками, безпосередньо впливають на здоров’я студентства. Одним із таких несприятливих чинників є незадовільне харчування.

Доповідач також окреслив коло проблем, які виникають у системі харчування ВНЗ, як із точки зору студента, так і зі сторони адміністрації, навівши приклади соціологічних досліджень НДЦ “Соціоплюс” та аналізу питання КМОППОіНУ. Зокрема О. Яцунь сказав: «Позиція профспілки принципова: студентське харчування повинно бути доступним і якісним, а саме:
– надання переваги продуктам, виготовленим з високоякісної сировини, яка включає білок із високою біологічною цінністю;
– врахування необхідності оптимального балансу вуглеводів, білків, жирів та мінеральних речовин у складанні харчового раціону;
– виключення продуктів, які містять понад нормативу цінність штучних барвників, ароматизаторів і стабілізаторів.»

Зважаючи на складність теми, піднятої головою КМОППОіНУ, директор департаменту вищої освіти Міністерства освіти і науки України Ярослав Якович Болюбаш сказав: «Керівник кожного ВНЗ повинен забезпечити натуральне харчування для молоді – не модне, не з екстра продуктів, а якісне. Наша молодь повинна нормально харчуватися і пити натуральний чай та каву. Тому, коли майнова комісія розглядає питання про встановлення у вузах кавових апаратів, я – завжди протестую. Позиція міністерства незмінна – натуральне і якісне харчування для молодої людини.»

Під час обговорення питання особливий інтерес викликали зауваження ректора КНТЕУ Анатолія Антоновича Мазаракі, який запропонував Раді ректорів розглянути та подати на затвердження Уряду та МОНУ розроблені вузом підзаконні акти, які б унормували організацію громадського харчування у вищих навчальних закладах. Також було висловлено побажання, щоб проведення тендеру не заважало організації харчування студентів та викладачів.

Після озвучення та розгляду питань порядку денного проректор КНУ ім. Тараса Шевченка Євген Фролович Томін познайомив учасників Ради ректорів з організацією харчування студентів, викладачів та співробітників фізичного факультету вишу.

Прес-служба КМОППОіНУ

17.листопада