Дієва профспілка – майбутнє людей

Дієва профспілка – майбутнє людей22 квітня 2013 року вчитель історії та правознавства СШ №57 Шевченківського району Володимир Горецький провів профспілковий урок для учнів 10 класу, на якому розповів про історію створення профспілкової організації, її діяльність та захист прав людей.

На уроці були присутні голова Київської міської організації Профспілки працівників освіти і науки України Олександр Яцунь, заступник голови ФПУ Євген Драп’ятий, завідувач юридичного відділу ЦК Профспілки працівників освіти і науки України Сергій Курилкін, голова Шевченківської РОП в м. Києві Лариса Лісна, головний спеціаліст Шевченківської РОП в м. Києві Людмила Малюкова та голова первинки Ірина Денисова.

Під час уроку учитель розповів про появу перших профспілок, які з’явилися в Англії і називалися тред-юніонами (робочими об’єднаннями). На території України профспілки виникли ще в 1975 році. Перші профспілки, що функціонували на початку ХХ століття називалися касами взаємодопомоги, які збирали, акумулювали гроші і допомагали тим, хто цього потребував. Сьогодні в Києві профспілка освітян об’єднує 185 тисяч людей, з них 40% – це студенти.

Щоб допомогти учням краще усвідомити значення профспілкової організації, учитель зазначив: «Профспілка – це організація, яка захищає права кожного її члена, надає безкоштовні юридичні консультації, згуртовує людей на правильні акції протестів тощо».

Учитель акцентував на тому, що проблеми, які часто виникають в нашій країні (низька чи невчасна виплата заробітної плати) не є лише українськими, це загальноєвропейські проблеми, пов’язані з економічною кризою у світі. Він сказав: «Окрім вас, ніхто ваші права не захистить. Працювати і битися за свої права самотужки дуже важко. Ви повинні розуміти, що профспілка – це потужна організація, яка ефективно працює і захистить ваші права як майбутніх студентів, так і працівників».

Наприкінці уроку перед учнями виступив голова КМОППОіНУ Олександр Яцунь: «Після закінчення школи кожен з вас стане студентом вищого навчального закладу. Але не припиняйте між собою спілкуватися, не втрачайте один одного по життю, а навпаки, закладайте почуття взаємодопомоги. Тому що лише разом ви зможете відстоювати власні інтереси та права».

Заступник голови ФПУ Євген Драп’ятий зазначив, що в Україні нараховується 152 тисячі всеукраїнських організацій, які об’єднуються в Федерації чи Конфедерації. До складу освітньої профспілкової організації входять профспілкові організації загальноосвітніх, дошкільних, позашкільних начальних закладів, профспілкові організації вищих навчальних закладів, профспілкові організації студентів, профспілкові організації прямого профспілкового обслуговування. Також він зауважив: «Профспілка – це кожен з нас. І від того наскільки активно ми показуватимемо свою життєву позицію, тим кращим буде майбутнє нашої держави».

Учні мали нагоду переглянути мультфільм про профспілкову організацію, поспілкуватися з гостями та обговорити хвилюючі питання.

Прес-служба КМОППОіНУ