Спогади про день трудящих

1 травня 2013,Публікації » Новини

Спогади про день трудящихДень міжнародної солідарності трудящих – свято, що відзначається в 142 країнах, в тому числі й Україні. Про особливості цього дня розповіла вчитель-методист історії та правознавства гімназії НПУ імені М.П. Драгоманова Наталя Андріївна Голод.

Коли вперше день солідарності трудящих відзначили в Україні?

В Україні вперше було проведено демонстрацію трудящих з приводу солідарності з робітниками усього світу під час революції 1905-1907 рр. Люди виходили на вулиці, організовували мітинги і вимагали поліпшення спочатку економічних, а згодом і політичних умов. У ті ж роки були також вперше організовані «майовки».

Які особливості святкування цього свята?

Спочатку це було нелегальне святкування, адже уряд не дозволяв відзначати цей день. І лише маніфест 1905 року дарував свободу слова і зборів. А до цього робітники збиралися нелегально. Люди виїжджали подалі від міста, щоб не потрапити на очі поліції чи урядовим військам. У післявоєнний період 1-2 травня стали вихідними днями, під час яких виходили колони трудящих під червоними прапорами і показували свою солідарність з робітниками всіх країн. Демонстрації проводилася під гаслами підтримки радянської влади.

З чим асоціюється у Вас це свято?

Це було єднання трудящих. Організовувалися виїзні магазини, люди могли придбати ковбасу, сир, тістечка. Адже у ті роки їх важко було десь купити – ці товари було дефіцитом. Також пам’ятаю, як у парках грали духові оркестри.

З чим пов’язана зміна думки людей про це свято?

Сьогодні ми говоримо про те, що піонерські та партійні організації були дещо заідеологізовані, але у той же час, тоді була певна система. А зараз такої системи виховання не існує. Тому у людях тепер стало більше індивідуальності, в них немає бажання всім разом вийти на святкування. Крім того, раніше було більше таких подій в Африці та Америці, які сприяли прояву солідарності, а зараз якось все відбувається не так.

Як би Ви хотіли, щоб відзначався цей день?

Сьогодні фактично багато заводів не працює. Зараз немає великих підприємств, де трудилося чимало робітників, які завжди були основою цього руху. Тому, в першу чергу, необхідно починати з економічних умов. Якби у нас відновилися великі підприємства, фабрики та заводи, то відповідно було б і більше можливостей та бажання відзначати це свято.

Катерина Покляцька

11.листопада