Обмін досвідом для розвитку освіти

20 травня 2013,Публікації » Новини

Обмін досвідом для розвитку освіти 15 – 16 травня 2013 року у рамках Проекту «Проблеми освіти в Польщі та Україні у контексті процесів глобалізації та євроінтеграції» на базі Київського університету імені Бориса Грінченка відбулася Міжнародна науково-практична конференція «Цілі та результати освітніх реформ: українcько-польський діалог».

У конференції взяли участь делегації Вищої педагогічної школи Спілки польських вчителів (м. Варшава, Республіка Польща ), Шльонського університету, Національної академії педагогічних наук України, Інституту інноваційних технологій і змісту освіти Міністерства освіти і науки України, Житомирського державного університету імені Івана Франка, Хмельницької гуманітарно-педагогічної академії, Уманського державного педагогічного університету імені Павла Тичини, Маріупольського державного університету, Кіровоградського державного педагогічного університету імені Володимира Винниченка, Тернопільського національного педагогічного університету імені Володимира Гнатюка, наукові працівники інших установ і закладів освіти

Як зазначено на сайті Міністерства освіти і науки України, учасники заходу обговорювали актуальні проблеми освітніх реформ як відображення цивілізаційних викликів у сфері освіти на початку ХХІ століття, соціально-економічних та суспільних трансформацій. Серед основних напрямів, що розглядалися на конференції: освітні реформи та забезпечення сталого розвитку суспільства, ціннісні орієнтації в модернізації сфери освіти; культурологічні засади проектування освітніх реформ та інше.

З вітальним словом перед учасниками конференції виступила радник Надзвичайного і Повноважного Посла Польщі в Україні з питань науково-освітньої співпраці Анна Кузьма, яка акцентувала на важливості та актуальності конференції саме у форматі діалогу. Анна Кузьма зазначила, що науково-освітня співпраця є корисною для обох країн і Польща готова ділитися досвідом освітніх реформ, які здійснюються в країні. Керівництво Посольства Республіки Польща в Україні і надалі сприятиме реалізації таких освітніх проектів та здійсненню українсько-польської співпраці у галузі освіти.

У складі польської делегації Вищої педагогічної школи Спілки польських вчителів у конференції взяли участь: доктор хабілітований гуманістичних наук в галузі педагогіки Стефан Мешальський, доктор наук в галузі педагогіки Леандра Корчак, доктор наук в галузі педагогіки Наталія Беднарська.

На пленарному засіданні з доповідями виступили: ректор Київського університету імені Бориса Грінченка Віктор Огнев’юк, ректор Вищої педагогічної школи Спілки польських вчителів Стефан Мешальський, головний науковий співробітник Інституту педагогіки НАПН України, дійсний член НАПН України Олександра Яківна Савченко, заступник декана Шльонського університету, професор Єва Огродська-Мазур, завідувач науково-дослідної лабораторії освітології Київського університету імені Бориса Грінченка, Світлана Сисоєва, заступник декана педагогічного факультету Вищої педагогічної школи Спілки польських вчителів Леандра Корчак, ректор Хмельницької гуманітарно-педагогічної академії Інна Шоробура, які  привернули увагу учасників зібрання до проблем реформування у системі освіти.

У рамках проведення конференції, 16 травня 2013 року відбулися відкриті лекції польських учених для студентів Київського університету імені Бориса Грінченка. 17 травня 2013 року польські колеги відвідали Уманський державний педагогічний університет імені Павла Тичини.

Прес-служба КМОППОіНУ