21 травня 2013,Публікації » Новини

Відрахування із заробітної плати працівників для покриття їх заборгованості підприємствуВідповідно до ст. 127 Кодексу законів про працю України відрахування із заробітної плати можуть провадитись тільки у випадках, передбачених законодавством України.

Так, відрахування із заробітної плати працівників для покриття їх заборгованості підприємству, установі і організації, де вони працюють, можуть провадитись за наказом (розпорядженням) власника або уповноваженого ним органу:

При звільненні працівника до закінчення того робочого року, в рахунок якого він вже одержав відпустку, за невідпрацьовані дні відпустки.

Відрахування за ці дні не провадиться, якщо працівник звільняється з роботи з підстав, зазначених в пунктах 3, 5, 6 статті 36 і пунктах 1, 2 і 5 статті 40  Кодексу законів про працю України, а також при направленні на навчання та в зв'язку з переходом на пенсію.

Варто пам’ятати, що Порядком надання щорічної основної відпустки тривалістю до 56 календарних днів керівним працівникам навчальних закладів та установ освіти, навчальних (педагогічних) частин (підрозділів) інших установ і закладів, педагогічним, науково-педагогічним працівникам та науковим працівникам, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 14 квітня 1997 р. № 346 визначено порядок надання компенсації за невикористану відпустку педагогічним працівникам.

Так, у разі звільнення керівних, педагогічних, наукових і науково-педагогічних працівників навчальних закладів та навчальних (педагогічних) частин (підрозділів) інших установ і закладів, які до звільнення пропрацювали не менш як 10 місяців, грошова компенсація  виплачується  за  не  використані ними дні щорічної основної відпустки з розрахунку повної її тривалості, а особам, які до звільнення пропрацювали менш як 10 місяців, - пропорційно до відпрацьованого ними часу (з розрахунку тривалості щорічної основної  відпустки за кожний відпрацьований місяць 5,6; 4,2 і 2,8 календарних дня за тривалості щорічної основної  відпустки відповідно  56, 42 і 28 календарних днів). Таким чином, якщо педагогічний працівник, який пропрацював в закладі освіти більше 10 місяців, використав відпустку наперед, при його звільненні до закінчення того робочого року, в рахунок якого він вже одержав відпустку, відрахування за невідпрацьовані дні відпустки не проводяться.

Продовження читайте у наступній статті.

Юридична служба КМОППОіНУ

11.листопада