ПРАЦЮЄМО НАД ЗАКОНОПРОЕКТОМ ЩОДО ПІДВИЩЕННЯ СТАТУСУ ПЕДАГОГІЧНИХ, НАУКОВО-ПЕДАГОГІЧНИХ ПРАЦІВНИКІВ. ЧЕКАЄМО ВАШИХ ПРОПОЗИЦІЙ ЗА АДРЕСОЮ org.kiev.profspilka@gmail.com ЧИ НА FACEBOOK https://www.facebook.com/osvityany

Підписано Педагогічну Конституцію Європи

29 травня 2013,Публікації » Новини

Підписано Педагогічну Конституцію Європи23-25 травня 2013 року в м. Франкфурт-на-Майні (Німеччина) під час проведення Другого Форуму ректорів педагогічних університетів Європи членами Асоціації ректорів педагогічних університетів Європи був прийнятий стратегічний документ, який визначає духовну платформу формування нового вчителя для об’єднаної Європи ХХІ століття – «Педагогічна Конституція Європи».

Як зазначив один з авторів проекту, ректор Національного педагогічного університету імені Михайла Драгоманова, академік Віктор Андрущенко, цей документ розроблено на виконання рішень Форуму міністрів Європейських країн 23 вересня 2011 р., завдань, поставлених у доповіді Міністра освіти і науки України Дмитра Табачника «Школа ХХІ століття: «Київські ініціативи».

Документ має міжнародне підґрунтя та підготовлений авторським колективом у складі ректора з України Віктора Андрущенка, професора з Німеччини Морітца Гюнцингера та ректора з Литви Альгердіса Геджютіса..

Міжнародний рівень Форуму засвідчила участь у події таких відомих і впливових в освітньому просторі Європи особистостей, як д-р Доріс Пак – член Європарламенту, Голова Комітету з питань культури та освіти Європейського Парламенту; д-р Вольф Клінц – Член Європарламенту, Голова Комітету з питань фінансово-економічної та соціальної кризи; д-р Крістоф Конрад – Член Європарламенту, Президент Фонду «Єдність Європи».

До участі в проведенні заходу також долучилися Надзвичайний і Повноважний Посол України у Федеративній Республіці Німеччина Павло Клімкін, Генеральний Консул України у м. Франкфурт-на-Майні Альберт Черніюк, колишній Посол ФРН в Україні Дітріх Штюднманн.

З ґрунтовними доповідями на підтримку проекту виступили Президент Національної академії педагогічних наук України Василь Кремень, спеціальний уповноважений Прем’єр-міністра України Анатолій Толстоухов.

Президент Асоціації ректорів педагогічних університетів Європи Віктор Андрущенко виголосив концептуальну доповідь Форуму, тематикою якої стали ідейні засади Педагогічної Конституції Європи як духовної платформи підготовки Нового вчителя.

«Наш проект – відповідь на вимогу часу. Це пошук ресурсів, шляхів і технологій взаєморозуміння і співпраці. Це – конкретний крок і конкретна справа, яка, ми певні, принесе абсолютно конкретний результат», - зазначив Віктор Петрович.

З програмною доповіддю на Форумі виступила Голова Комітету Європарламенту Доріс Пак, в якій високо оцінила і підтримала ідею формування аксіологічної платформи для формування Нового європейського вчителя. Вона висловила пропозиції щодо імплементації Педагогічної Конституції у європейський педагогічний простір.

Свою підтримку проекту засвідчили також депутати ЄП Вольф Клінц та Крістофер Конрад, ректор Петро Кухарчик (Білорусь), ректор Рубен Мірзаханян (Республіка Вірменія), ректор Геннадій Бардовський (Російська Федерація), директор Інституту Педагогіки Університету Й. Гете Удо Рауін (ФРН), Президент НАПН України Василь Кремень та ректор Харківського національного університету імені В. Н. Каразіна Віль Бакіров, ректор Тернопільського педагогічного університету Володимир Кравець (Україна), колишній Посол ФРН в Україні Дітріх Штюдеманн, інші учасники Форуму.

Текст Педагогічної Конституції Європи підписали 25 ректорів – учасників Форуму з 11 країн Європи (Білорусія, Литва, Македонія, Молдова, Німеччина, Польща, Росія, Україна, Чехія та ін.). Разом з тим учасники Форуму засвідчили високу повагу до України – ініціатора означеного Проекту, як до країни глибокої педагогічної традиції (А. Макаренко, В. Сухомлинський та ін.), що має високе гуманітарне значення для народів Європи. Текст документу було законсервовано у, так звані, «капсули часу» та передано до Університету Гете і Драгоманівського вишу. Третій екземпляр учасники Форуму вирішили надіслати до Європарламенту.

Також у програмі заходу відбувся офіційний прийом учасників Форуму Віце-мером м. Франкфурт-на-Майні Фолькнером Штайном. Він висловив переконання, що прийняття й реалізація Педагогічної Конституції сприятиме формуванню підростаючих поколінь у дусі миролюбства, демократії, толерантності та інших національних і загальнолюдських цінностей.

За матеріалами прес-служби НПУ ім.. М.П. Драгоманова