Свято маленьких громадян нашої країни

1 червня 2013,Публікації » Новини

Свято маленьких громадян нашої країниЩороку, 1 червня, в Україні відзначають День захисту дітей – національне свято, покликане привернути увагу громадськості до проблем дітей.

Історія виникнення Дня захисту дітей:

За однією з версій, у 1925 році Генеральний консул Китаю в Сан-Франциско зібрав групу китайських дітей-сиріт і влаштував для них святкування Дуань-у Цзе (Фестивалю човнів-драконів), дата якого якраз припала на 1 червня. Завдяки щасливому випадку, день збігся і з часом проведення "дитячої" конференції в Женеві.

Офіційна версія виникнення Дня захисту дітей:

Рішення про відзначення Міжнародного дня захисту дітей 1 червня прийняла Міжнародна демократична федерація жінок у листопаді 1949 року. Перший Міжнародний день захисту дітей було відзначено ще в 1950 році. ООН підтримала ініціативу федерації та оголосила захист прав, здоров'я і життя дитини - одним із пріоритетів у своїй діяльності. В Україні цей день відзначають із 1998 року, коли Президент Леоніда Кучма з ініціативи Міністерства України у справах сім'ї, молоді та спорту, Всеукраїнського комітету захисту дітей, Національного фонду соціального захисту матерів і дітей "Україна - дітям" та інших громадських організацій підписав відповідний указ.

27 вересня 1991 в країні набула чинності конвенція про права дитини - міжнародний правовий документ, що визначає права дітей на освіту, користування досягненнями культури, правом на відпочинок і дозвілля та надання інших послуг дітям державами-членами Організації Об'єднаних Націй. Тому День захисту дітей був приурочений керівництвом республіки до Міжнародного дня захисту дітей, який також відзначається 1 червня.

Конвенція ООН про права дитини була одноголосно прийнята Асамблеєю ООН 20 листопада 1989 р. - через 30 років після прийняття Декларації прав дитини і через 10 років після оголошення Міжнародного року дитини. У цьому документі викладені дії та способи їх здійснення державами, їх урядами, неурядовими організаціями, засобами масової інформації та приватними особами для забезпечення дотримання прав дітей по відношенню до кожної дитини.

Крім Міжнародного дня захисту дітей дітям присвячені Всесвітній день дитини (20 листопада), День захисту дітей Африки (16 червня) і День "Білих Орхідей".

Прес-служба КМОППОіНУ