Роз’яснення спеціалістів ФСС з ТВП щодо умов призначення допомоги підприємцям

13 червня 2013,Публікації » Новини

Роз’яснення спеціалістів ФСС з ТВП щодо умов призначення допомоги підприємцямПоложеннями пункту 2 статті 5 та частини третьої статті 6 Закону України "Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими похованням" від 18.01.2001 N 2240 (далі - Закон N 2240) встановлено, що особи, які забезпечують себе роботою самостійно, у тому числі фізичні особи - підприємці, які обрали спрощену систему оподаткування, особисто можуть брати участь у загальнообов'язковому державному соціальному страхуванні у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими похованням, на добровільних засадах.

Згідно із статтею 2 Прикінцевих положень Закону України "Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування" від 08.07.2010 N 2464 (далі - Закон N 2464) з 1 січня 2011 року суб'єкти підприємницької діяльності, які обрали спрощену систему оподаткування відповідно до Указу Президента України від 3 липня 1998 року N 727/98 "Про спрощену систему оподаткування, обліку та звітності суб'єктів малого підприємництва", розділу IV Декрету Кабінету Міністрів України від 26 грудня 1992 року N 13-92 "Про прибутковий податок з громадян", нараховують, обчислюють та сплачують єдиний внесок, у тому числі відрахування на загальнообов'язкове державне соціальне страхування у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності, відповідно до цього Закону.

Статтею 10 Закону N 2464 визначено порядок добровільної участі у загальнообов'язковому державному соціальному страхуванні. Зазначеною статтею передбачено, що у разі виявлення бажання брати участь у загальнообов'язковому державному соціальному страхуванні у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності на добровільних засадах фізичним особам - підприємцям необхідно звертатися з відповідною заявою до органів Пенсійного фонду за місцем проживання. З особою, яка подала заяву про добровільну участь у системі загальнообов'язкового державного соціального страхування, територіальним органом Пенсійного фонду укладається договір про добровільну участь у системі загальнообов'язкового державного соціального страхування відповідно до типового договору, затвердженого постановою правління Пенсійного фонду України від 27 вересня 2010 року N 21-5. Договір про добровільну участь набирає чинності з дня його підписання. Тому, фізична особа - підприємець, буде мати право на матеріальне забезпечення та соціальні послуги за рахунок коштів Фонду за страховими випадками, які настали з 01.01.2011 р. лише у разі укладання договору про добровільну участь та сплати єдиного внеску (у тому числі відрахувань на загальнообов'язкове державне соціальне страхування у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності) до настання страхового випадку.

Головний спеціаліст Подільської міжрайонної виконавчої дирекції ФСС з ТВП Селезньова О.І.