Хвиля масових звільнень закінчилася

14 травня 2009,Публікації » Новини
Хвиля масових звільнень закінчиласяРівень безробіття в Україні зменшується другий місяць поспіль.
За інформацією щоденного видання "КоммерсантЪ-Україна", в квітні кількість безробітних знизилася на 70,4 тисяч осіб. Принаймні так повідомляє Державна служба зайнятості. Подібну ситуацію можна пояснити відновленням сезонного попиту на робочу силу з боку працедавців і завершенням періоду масових звільнень.

Міністр праці і соціальної політики Людмила Денисова повідомила напередодні, що в цілому з початку року число безробітних знизилося на 36 тисяч осіб. "Безробіття у нас не зростає, а зменшується, і щоденна кількість безробітних громадян, які перебувають на обліку в державних центрах зайнятості, стає менше, що добре", - заявила вона.

Хоч попит на робочу силу зараз продовжує рости, проте він не такий високий, як в аналогічний період минулого року. Перший заступник голови ДСЗ Наталя Зінкевич повідомила виданню, що "зростання кількості вакансій продовжиться і в наступні місяці". В той же час, кількість вакансій залишилася майже незмінною - 85,1 тис.

Що стосується оцінки експертів, то вони погоджуються щодо сезонності попиту на робочу силу, проте називають ще ряд чинників. Так, за словами директора Інституту власності і свободи Дмитра Ляпіна, далеко не всі звільнені реєструються в центрах зайнятості. "Значну частину безробітних змусили звільнитися за власним бажанням: вони не отримують допомоги, а тому можуть реєструватися в центрах зайнятості лише для пошуку роботи", - сказав він.

Крім того, така ситуація простежується і в українського північного сусіда - РФ: навесні темпи безробіття в Росії теж помалу почали падати.

А ось міжнародні експерти не впевнені в тому, що далі росіян чекатиме зниження безробіття і відродження зростання промисловості. Але навіть їх оцінки нинішнього стану ринку праці розходяться з офіційними даними російських посадових осіб.