Ніхто не забутий – ніщо не забуто

Ніхто не забутий – ніщо не забутоЗ нагоди відзначення 70-річчя визволення Києва від фашистських загарбників відбувся героїко-патріотичний зліт керівників навчальних закладів міста Києва.

У рамках акції освітян столиці «Галерея великих перемог» 19 червня 2013 року у Національному музеї-заповіднику «Битва за Київ у 1943 році», який знаходиться в селі Нові Петрівці, пройшов зліт директорів шкіл міста.

Битва за Київ, відома як Київська наступальна операція, – це великомасштабна битва Червоної Армії та Вермахту 3-13 листопада 1943 року, в результаті якої було розгромлене київське угрупування противника, відвойовано столицю України та створено у цьому районі стратегічний плацдарм, який зіграв важливу роль у боях за Правобережну Україну.

Захід розпочався з меморіальної церемонії вшанування пам’яті героїв битви за Київ, у якій взяли участь заступник голови Київської міської державної адміністрації Віктор Корж, директор департаменту освіти і науки, молоді та спорту Київської міськдержадміністрації Оксана Добровольська, перший заступник начальника Головного управління освіти і науки міста Києва Вікторія Челомбітько, голова Київської міської організації Профспілки працівників освіти і науки України Олександр Яцунь, начальник Управління у справах жінок, інвалідів, ветеранів війни та праці Ірина Голубєва, заступник військового комісара Київського міського військового комісаріату Олександр Фадьон, начальник Київського військового ліцею імені Івана Богуна генерал-майор Данило Романенко, голова спілки жінок міста Києва Галина Менжерес, директор компанії « Гулівер Інтернешнл» Ольга Лисенко.

З вітальним словом виступила Оксана Добровольська: «Сьогодні ми зібралися, щоб побачити один одного, поспілкуватися, приємно провести час та згадати нашу історію». Директорський корпус зібрався на священному місці - Лютіжському плацдармі, щоб вшанувати тих, хто героїчно визволяв Київ від фашистських загарбників,  - сказала директор департаменту освіти і науки, молоді та спорту Київської міськдержадміністрації.

Перед освітянами виступив Олександр Яцунь, який зазначив: «Нас об’єднують діти і онуки, визволителі і ветерани. Ми маємо визначні бойові перемоги, а також трудові, які ви здобуваєте щодня, щомісяця, щороку, виховуючи високоморальних і висоосвічених громадян України».

Учасники поклали квіти до Меморіалу пам’яті загиблих солдатів та Стіни Героїв – барельєфної експозиції 11 Героїв Радянського Союзу.

Крім того, під час зльоту для директорів шкіл проводилися різноманітні конкурси (історико-краєзнавчий, подолання «Смуги перешкод»), спортивно-туристичні змагання, приготування їжі у польових умовах тощо. Команда кожного району мала свою назву: «Голосіївський спецназ» (Гоосіївського району), «Дарницькі партизани» (Дарницького району), «Десна» (Десняньского району), «Дніпровська флотилія» (Дніпровського району), «Оболонський кордон» (Оболонського району), «Печерський десант» (Печерського району), «Перлини Подолу» (Подільского району), «Святошинська гвардія» (Святошинського району), «Ескадрилья «Солом’янка» (Солом’янського району), «Десятий батальйон» (Шевченківського району), «Патріот» (Департамент освіти і науки, молоді та спорту міста Києва), «Бригада спеціального методичного призначення» (КНУ імені Бориса Грінченка), «Миротворчі сини» (Національна організація скаутів України).

Учасники заходу активно підтримували один одного під час змагань, вболівали за своїх колег, говорили про хвилюючі їх питання, ділилися досвідом та своїми враженнями.

- Нам дуже подобається, ми можемо поспілкуватися, обмінятися досвідом, перевірити свої спортивні здібності.
Світлана Панько,
директор школи №16 Солом’янського району м. Києва

- Ми хотіли, щоб це свято тривало протягом двох днів. Тут ми можемо поспілкуватися один з одним, співаємо пісні, вболіваємо за своїх колег. Ми дивимося одне на одного і бачимо великих дітей, а діти – це чистота.
Любов Пазюк,
директор центру дитячої та юнацької творчості
Дарницького району м. Києва

- Чудові враження, приємна атмосфера. Змогли тут зустрітися і поспілкуватися з колегами, яких давно не бачили. Адже за роботою не вистачає часу, щоб просто поговорити.
 Анна Гавритенкова,
директор школи №68 Подільського району м. Києва

- Мені сподобалося, що директори Києва можуть зібратися у цьому героїчному місці. Ми беремо участь у різних конкурсах, здобуваємо перемоги, але хто переможе – це не важливо. Адже наша перемога – це дружба.
Людмила Маняченко,
 директор школи №169 Шевченківського району м. Києва

- Враження дуже чудові, гарний настрій. Ми трохи відійшли від того напруженого стану. Сьогодні ми всі тут згуртовані. Це підготує нас до відпочинку, а потім і до нового навчального року.
Лариса Жук,
директор спеціалізованої школи №96

Святошинського району м. Києва

- Враження позитивні: чую гарні пісні, бачу веселі посмішки, проводяться цікаві конкурси.
Путенко Володимир,
молодший науковий співробітник
Київського міського університету
 імені Бориса Грінченка

Кожен район представив себе на високому рівні, і суддям важко було визначати переможців. Так, наприклад, під час конкурсу приготування страв у воєнно-польових умовах, учасники дивували ситним кулішем, запашним бограчем, духмяними пирогами тощо. Тому члени журі під головуванням Олександра Яцуня вирішили, що кожна команда гідна бути переможцем.

Наприкінці заходу команди-учасниці приготували також гала-концерт «Пісні нашої перемоги», виконавши мелодії пісень, які торкають струни душі кожної людини – «Журавлі», «День Перемоги», «Синій платочок» та ін.

Переможців  було нагороджено цінними призами та подарунками.

Більше фото на https://www.facebook.com/media/set/?set=a.530642293669981.1073741830.300327606701452&type=1

Прес-служба КМОППОіНУ