Результати дослідження «Право на освіту та права освітян»

27 червня 2013,Публікації » Новини

Результати дослідження «Право на освіту та права освітян»Серед типових порушень своїх прав більшість працівників освіти відзначають неналежні умови праці та відсутність соціальних гарантій. Водночас студенти скаржаться на неякісну освіту. Такі результати дослідження "Право на освіту та права освітян: теорія і практика в Україні", проведеного у квітні-травні 2013 року ГО "Європейська дослідницька асоціація", презентувала науковий керівник Асоціації Марина Соболевська.

"Частіше за все, за словами вчителів, вони зустрічаються з порушенням прав, пов'язаних з умовами праці. Тут ми найчастіше зустрічаємося із залученням до безоплатних надурочних робіт – 32% опитаних", – сказала вона.

За словами Марини Соболевської, вчителі сільських шкіл скаржаться на відсутність пільг для оплати житла та опалення, а викладачі вищих навчальних закладів – на перевищення максимального навантаження, а також відсутність матеріальної підтримки для проведення наукових досліджень. У свою чергу, батьки учнів та студенти відзначили порушення права на безкоштовну та якісну освіту.

"84% опитаних зазначили, що поширення платних послуг та благодійних внесків досі присутнє. При цьому 62% студентів заявили, що стикалися з невідповідністю освітніх послуг ВНЗ наявним стандартам. Серйозною проблемою для студентів є також недостатня кількість місць у гуртожитках", – підсумувала науковий керівник "Європейської дослідницької асоціації".

Дослідження проводилося спільно з компанією "InMind" за підтримки Освітньої програми Міжнародного фонду "Відродження".

за матеріалами: УкрІнформ

ДИТЯЧИЙ ВІДПОЧИНОК 2018