Особливості діяльності профспілкової організації освітян Бургаса

1 липня 2013,Публікації » Новини

Особливості діяльності профспілкової організації освітян БургасаЗ 16 по 28 червня 2013 року з ініціативи Київської міської організації Профспілки працівників освіти і науки України молоді педагоги міста Києва брали участь у міжнародному семінарі-тренінгу у Болгарії.

Обмінятися досвідом з профспілковою організацією м. Бургас випала нагода головам Товариства молодих педагогів (ТМП) столиці.

Як повідомив Сергій Берендєєв, голова ТМП Оболонського району, магістри Київського університету імені Бориса Грінченка проводили для педагогів різноманітні рольові ігри, спрямовані на розвиток комунікативних здібностей молодих вчителів та навичок, які допомагають діяти у нестандартних ситуаціях. Під час роботи у групах вони обговорювали проблеми молодих вчителів, ділилися власним досвідом, давали один одному корисні поради.

«У Бургасі середня заробітна плата вчителя становить 350–450 євро. Молодий спеціаліст, прийшовши до школи, отримує близько 250 євро. Переатестація відбувається через 5 років», – сказав Сергій Берендєєв.

Існує там і цікава система самоосвіти: якщо педагог хоче піти на курси з певних дисциплін, то він оплачує їх самостійно. Проте, принісши диплом про їх проходження, заробітна плата зростає на 50–100 євро. Тому чим більше вчитель прагне самовдосконалюватися, тим вищою стає його заробітна плата.

Що ж стосується профспілкових привілеїв, то їх отримують лише члени Профспілки. Наприклад, якщо директор відмовить працівнику, який є членом Профспілки, у наданні відпустки, то захистити свої права без цієї організації ця особа не зможе.

Перед тим, як вступити до Профспілки, необхідно сплатити профспілкові внески на цілий рік. Для захисту прав освітян переважно використовуються страйки, але за тієї умови, коли перемовини з владою не дають позитивного результату. Лідери профспілкової організації беруть активну участь в обговоренні важливих питань міста, постійно спілкуються із засобами масової інформації (виступи на радіо і телебаченні).

«У школі – 12-річна система навчання та 6-бальна система оцінювання. Існує проблема з молодими вчителями – дуже велика плинність кадрів. Ми розповіли болгарським профспілковим діячам про ТМП, поділилися своїм досвідом щодо діяльності нашого товариства. Тепер вони також хочуть створити схожу організацію», – зауважив голова ТМП Оболонського району.

Також він повідомив, що на пенсію жінки виходять в 60 років, а чоловіки – в 63. Пенсія нараховується із розрахунку 40% від заробітної плати. У школі вчителі проводять чимало педагогічних експериментів, використовують інтерактивні методи навчання, спрямовані на розвиток творчого мислення. Головний принцип роботи – отримані знання повинні бути застосовані учнями на практиці, а набутий досвід допомогти їм у майбутньому.

Прес-служба  КМОППОіНУ