У МОН визначили, як виховуватимуть школярів

У МОН визначили, як виховуватимуть школярівМіністерством освіти надано методичні рекомендації з питань організації виховної роботи у навчальних закладах у 2013/14 навчальному році. Відповідний лист отримали регіональні управління освіти та інститути післядипломної педагогічної освіти.

У рекомендаціях міністерства зазначається, що ключовим нормативним документом у сфері освітньої політики щодо виховання є наказ МОН № 1243, яким затверджено "Основні орієнтири виховання учнів 1-11 класів загальноосвітніх навчальних закладів України". У МОН підкреслюють, що орієнтири виховання розроблені для практичного використання заступниками директора з виховної роботи, педагогами-організаторами, класними керівниками, вихователями у своїй практичний діяльності.

Фахівці міністерства зазначають, що виховання учнів має здійснюватися у контексті громадянської і загальнолюдської культури, охоплювати весь навчально-виховний процес, ґрунтуватися на свободі вибору мети життєдіяльності та поєднувати інтереси особистості, суспільства і держави.

Також, на думку фахівців відомства, особливої ваги набуває питання патріотичного виховання підростаючого покоління. Вони рекомендують всеукраїнську військово-патріотичну спортивну гру "Зірниця" у 2013-2015 роках присвятити роботі вивчення героїчних сторінок історії українського народу в період Великої Вітчизняної війни 1941-1945 років.

Наступним важливим напрямом виховної роботи є підготовка підростаючої молоді до дорослого, сімейного життя. Оскільки, на переконання фахівців міністерства, в умовах постійних демографічних і соціальних змін втрачаються сімейні цінності, руйнуються відносини, підвищується ризик розлучень, знижується вага виховної функції сім’ї.

"Міністерство наполегливо рекомендує широко залучати до навчально-виховного процесу батьківську громадськість, створювати так звані "Трикутники: учні, батьки, педагоги», проводити Батьківські форуми - відкриті діалоги безпосередніх і щирих дітей з досвідченими та мудрими батьками для вироблення спільних поглядів на вирішення проблем у стосунках, адже запорукою порозуміння є спроба зрозуміти одне одного та зробити крок назустріч", - йдеться у рекомендаціях МОН.

Також у профільному міністерстві зауважують, що в планах роботи навчальних закладів необхідно передбачити заходи щодо відзначення важливих пам’ятних та ювілейних дат, які припадатимуть на 2013/14 навчальний рік та відзначення загальнодержавних свят України.

11.листопада

ІВ "Єдність" №7 2019р.