15 серпня 2013,Публікації » Новини

Матеріальне забезпечення та соціальні послуги за рахунок коштів Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатностіЯк відомо, основним завданням діяльності Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності (далі - Фонд) є надання застрахованим особам (найманим працівникам) матеріального забезпечення та соціальних послуг, передбачених Законом України «Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими похованням» від 18.01.2001 року № 2240-ІІІ (далі - Закон 2240).

Так, згідно чинного законодавства, за загальнообов'язковим державним соціальним страхуванням у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими похованням, за рахунок коштів Фонду працівникам можуть бути надані такі види матеріального забезпечення та соціальних послуг, а саме:

• допомога по тимчасовій непрацездатності - у випадку захворювання або травми, не пов’язаної з нещасним випадком на виробництві, по догляду за хворою дитиною та за хворим членом сім'ї, санаторно- курортного лікування.
  • допомога по вагітності та пологах - за період відпустки тривалістю 70 календарних днів до пологів і 56 (у разі ускладнених пологів або народження двох чи більше дітей - 70) календарних днів після пологів. А жінкам, віднесеним до категорій 1 - 4 осіб, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи - за 180 календарних днів відпустки (90 - до та 90 - після пологів).
  • допомога на поховання - у разі смерті застрахованої особи(крім поховання пенсіонерів, безробітних та осіб, які померли від нещасного випадку на виробництві), а також членів сім'ї, які перебували на її утриманні, тобто не мали самостійних джерел доходів.
  • оздоровчі заходи - надання застрахованим особам та членам їх сімей санаторно-курортного лікування, часткове фінансування санаторіїв-профілакторіїв підприємств, установ, навчальних закладів та організацій, утримання дитячо-юнацьких спортивних шкіл, дитячих оздоровчих таборів і позашкільного обслуговування, у тому числі придбання дитячих новорічних подарунків для дітей застрахованих осіб віком до 14 років.

Матеріальне забезпечення та соціальні послуги застрахованим особам, призначаються та надаються за основним місцем роботи, однак, допомога по тимчасовій непрацездатності і вагітності та пологах також може бути надана застрахованій особі ще й у випадку роботи за сумісництвом.

Важливу роль в процесі отримання застрахованою особою матеріального забезпечення та соціальних послуг відведено комісії (уповноваженому) із соціального страхування, яка діє на підставі Закону 2240 та виконує свої функції відповідно до Положення про комісію (уповноваженого) із загальнообов'язкового державного соціального страхування у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими похованням, затвердженого постановою правління Фонду від 23.06.2008р. № 25.

Адже, чинним законодавством визначено, що рішення про призначення і надання або відмову в призначенні матеріального забезпечення, або про припинення виплати його (повністю або частково), приймає комісія (уповноважений) із соціального страхування.

Разом з тим, на комісію (уповноваженого) покладено функції й щодо прийняття рішення про виділення путівок до санаторіїв та санаторіїв-профілакторіїв застрахованим особам і членам їх сімей, виділення путівок до дитячих оздоровчих закладів, надання соціальних послуг із позашкільного обслуговування дітей застрахованих осіб (придбання дитячих новорічних подарунків).

Отже, комісія (уповноважений) із соціального страхування є важливим та необхідним елементом в діяльності підприємства, установи, організації, незалежно від форм власності і господарювання, яка представляє інтереси застрахованих осіб, оскільки саме на неї покладено обов’язок щодо прийняття рішення про призначення матеріального забезпечення та надання соціальних послуг працівникам.

Центральна міжрайонна виконавча дирекція КМВ ФСС з ТВП