Ідеальна вага портфеля – 10% від маси тіла

29 серпня 2013,Публікації » Новини
Ідеальна вага портфеля – 10% від маси тілаБезпечну вагу портфеля можна легко визначити самостійно – вона не має перевищувати 10 відсотків від маси тіла дитини. Про це  повідомила завідуюча лабораторією гігієни навчальної діяльності дітей Інституту гігієни та медичної екології ім. О. М. МАРЗЄЄВА НАНУ Світлана Гозак.
"Вагу портфеля просто розрахувати – разом із вмістом він має становити не більше 10 відсотків від маси тіла дитини.  Це найбезпечніша вага для дитини, його опорно-рухового апарату, серцево-судинної системи тощо. Наприклад, якщо першокласник важить 25 кг, то вага ранця не має перевищувати 2,5 кг, а якщо ж рюкзак ващий, зростає навантаження і на хребет, і на суглоби, і на судини », – сказала Гозак.
Вона зазначила, що різниці між хлопчиками і дівчатками немає: якщо маса тіла менша, то відповідно і вага сумки має бути меншою. Враховуючи це, фахівець порадила при покупці цього шкільного аксесуару обирати найлегший.
"Згідно  санітарним нормам і правилам, портфель має важити не більше 1,2 кг, але я вважаю, що це забагато. Зараз є ранці і по 300 грамів, і по 500-700 з міцних, щільних, але водночас легких матеріалів . До того, ще й з ортопедичною спинкою, тобто якісні і неважкі, і саме такі необхідно купувати », – порадила завідуюча лабораторією.
Гозак додала, що медики рекомендують дотримуватися 10-відсоткової пропорції ваги шкільного ранця або сумки аж до старшого шкільного віку, оскільки більш важка ноша загрожує порушенням постави, пережимом великих плечових магістральних судин, що в свою чергу призводить до порушень кровообігу, венозного відтоку і т. д.
За словами медика, якщо діти в старших класах змушені носити до школи багато книг, зошитів, альбомів, іншого шкільного приладдя, вага яких разом буде вища безпечних норм, батькам необхідно піднімати це питання на батьківських зборах і шукати вихід разом із вчителями.
За матеріалами Укрінформ