ПРАЦЮЄМО НАД ЗАКОНОПРОЕКТОМ ЩОДО ПІДВИЩЕННЯ СТАТУСУ ПЕДАГОГІЧНИХ, НАУКОВО-ПЕДАГОГІЧНИХ ПРАЦІВНИКІВ. ЧЕКАЄМО ВАШИХ ПРОПОЗИЦІЙ ЗА АДРЕСОЮ org.kiev.profspilka@gmail.com ЧИ НА FACEBOOK https://www.facebook.com/osvityany/

Профспілка – не слова, а вчинки

1 грудня 2014,Публікації » Новини

Профспілка – не слова, а вчинкиУ сучасному світі для багатьох людей стало «модним» бути членом якоїсь організації чи партії.

За даними Єдиного державного реєстру установ та організацій України, оприлюдненими Державною службою статистики України, на 1 січня 2014 р. було зареєстровано(включно з міжнародними, всеукраїнськими, місцевими організаціями, їх осередками, філіями та відокремленими структурними підрозділами) 77286 громадських організацій (на 1 січня 2013 р. – 74500), 29274 профспілок та їх об’єднань (28852), 14999 благодійних організацій (14055), 16213 об’єднань співвласників багатоквартирних будинків (15018) та 1503 органів самоорганізації населення (1426).

Чимало організацій намагаються заохотити людей стати їх членами за допомогою різноманітних рекламних акцій, мета яких створити або підтримати позитивний імідж організації, просунути власну продукцію та підвищити прибутки. Дивлячись на принадні пропозиції організацій, ми ставимо собі запитання – яка ж з них краща?

У цьому випадку можна провести асоціацію із турами на відпочинок. Коли часто людям показують гарні картинки номерів та обіцяють море позитивних вражень, а натомість половина з цього не відповідає дійсності і вдіяти тут, на жаль, нічого не можна. Схожа ситуація і з організаціями, які пропонують на словах багато, але найчастіше люди отримують лише посвідчення члена організації. Це ніби зайти на палубу гарного корабля, але лише згодом дізнатися, що його мотор барахлить.

Звичайно, не можна стверджувати, що кожна організація є такою. Адже скрізь можна знайти позитивну і негативну сторону. Тому найчастіше люди вступають до організацій, які існують протягом тривалого періоду. Наприклад, Київська міська організація Профспілки працівників освіти і науки України, існує з 1975 року і головним її завданням є соціально-економічний та правовий захист членів профспілки. Ці слова звучать дуже гучно, і кожен їх розуміє по-різному. Щоб розшифрувати значення цих завдань, розіб’ємо їх на декілька підпунктів. Таким чином, соціально-економічний захист спілчан включає: збереження 20% муніципальної надбавки, вчасна виплата заробітної плати, питання доступного житла, культурно-масова робота, відпочинок та оздоровлення, соціальний проект «З профспілкою дешевше» і т.п.

20% муніципальна надбавка. З метою покращення соціального статусу вчителів міська влада виплачує стимулюючі надбавки всім працівникам освітньої галузі. Проте, щоб їх виплачували профспілці та вчителям часто доводиться вдаватися до різних акцій, в тому числі і протестних. Звичайно, можливо для чиновників 250 – 360 грн і не мають великого значення, бо їхні зарплати в декілька разів вищі, ніж учительські. А для педагогів, які приїжджають до школи не на власному авто, а користуються громадським транспортом: як правило, у більшості випадків метро і маршрутка, якраз є значною матеріальною допомогою. Адже якщо порахувати, витрати на транспорт , то протягом місяця вони становитимуть близько 200 грн. Проте для тих, кому доводиться добиратися додому трьома видами транспорту та працювати по суботах ця сума становить близько 300 грн.

Вчасна виплата заробітної плати. Недотримання строків виплати працівникам заробітної плати є грубим порушенням законодавства України про працю. Так, ст. 175 КК України передбачається кримінальну відповідальність за невиплату заробітної плати, стипендії, пенсії чи інших установлених законом виплат. Таким чином держава намагається захистити права працівників та запобігти подальшому порушенню їхнього конституційного права на заробітну плату, не нижчу від визначеної законом і на своєчасне її отримання. Проте досить часто освітяни не отримують вчасно заробітну плату. Виникає питання, якщо у КК йдеться про кримінальну відповідальність посадових осіб за порушення трудового законодавства, то чому жодного з них досі не покарано? У зв’язку з цим, коли виникають проблеми із зарплатою, тільки Профспілка починає бити на сполох і нагадувати державі, що країна може залишитися без освічених людей, бо їх не буде кому вчити, люди шукатимуть роботу там, де їм вчасно платять. Адже не зважаючи на покликання, сім’ю годувати якось треба.

Доступне житло. На сьогоднішній день понад 1800 педагогічних працівників включено в контрольні списки за місцем роботи, які перебувають на квартирному обліку та впродовж багатьох років чекають на поліпшення житлових умов. Значною мірою цю проблему могло б зняти будівництво житлового будинку для освітян. Проте, незважаючи на 2 прийнятих Київською міською державною адміністрацією розпорядження по будівництву, це питання впродовж 2 років залишається невирішеним. Комунальне підприємство «Спецжитлофонд» не виконало вимог розпорядження щодо розробки і затвердження проектно-кошторисної документації та будівництва житлового будинку. Голова профспілки освітян столиці Олександр Яцунь запропонував створити робочу групу для перевірки причин невиконання розпорядження КМДА від 02.03.2011 року № 290. У свою чергу голова КМДА підтримав таку ініціативу та доручив посадовцям вивчити питання та надати пропозиції щодо прискорення виконання даного розпорядження.

Культурно-масова робота. Профспілка освітян столиці приділяє значну увагу культурним заходам, серед яких святкування Дня учителя, Днів науки, святкування міжнародного жіночого дня «8 березня», День студента, Днів факультетів та інститутів тощо.

Відпочинок та оздоровлення. Протягом багатьох років Київська міська організація Профспілки працівників освіти і науки України забезпечує дітей освітян відпочинком у дитячих закладах санаторного типу. Діти підкорюють вершини карпатських гір, дихають чистим, як сльоза, повітрям, купаються у прозорих, як ранішня роса, річках та слухають шум морського прибою.

Соціальний проект «З профспілкою дешевше». Основна мета проекту - дати можливість членам Профспілки отримувати знижки на товари та послуги компаній, що беруть участь в проекті. Так, профспілка освітян столиці підписала договір із Синдикатом болгарських вчителів про організацію обміну делегації студентів, працівників освіти міста Києва і членів їх сімей.

Правовий захист. Досить часто у працівників виникають проблеми на роботі: когось не справедливо звільнили, а комусь не правильно розподілили педагогічне навантаження. Не кожен може оплатити послуги юриста, щоб довести свою правоту. Київська міська організація Профспілки працівників освіти і науки України надає спілчанам безкоштовні юридичні консультації, допомагає при порушенні прав працівників та

– це надання юридичних консультацій, допомога при порушенні прав працівників, юридичний супровід у суді.

Вище охарактеризовані підпункти діяльності Профспілки освітян столиці – це лише незначна частина її роботи. Ця організація не займається обіцянками про те, що колись зробить. Вона намагається допомогти людям у скрутну хвилину зараз, коли цього потребують освітяни. Звичайно, для когось вище наведена інформація є відомою, а дехто про це читає вперше. Це пов’язано з тим, що Профспілка освітян столиці не займається саморекламою, не розміщує на біллборадх за членські внески спілчан власні лозунги «В єдності наша сила», «Профспілка – надійний захист і опора». Членство в цій організації є добровільним, і вступають люди до її лав не з примусу, а свідомо. Профспілка – це не слова, а вчинки. Чи станете ви її членом чи ні – залежить від вас.

Катерина Покляцька

ДИТЯЧИЙ ВІДПОЧИНОК 2018