ПРАЦЮЄМО НАД ЗАКОНОПРОЕКТОМ ЩОДО ПІДВИЩЕННЯ СТАТУСУ ПЕДАГОГІЧНИХ, НАУКОВО-ПЕДАГОГІЧНИХ ПРАЦІВНИКІВ. ЧЕКАЄМО ВАШИХ ПРОПОЗИЦІЙ ЗА АДРЕСОЮ org.kiev.profspilka@gmail.com ЧИ НА FACEBOOK https://www.facebook.com/osvityany

«З профспілкою в серці», - Янка Такева

4 вересня 2013,Публікації » Новини

«З профспілкою в серці», - Янка Такева3 вересня 2013 до Київської міської організації Профспілки працівників освіти і науки України з офіційним візитом прибула делегація Синдикату болгарських вчителів.

Під час зустрічі, яка відбулася у медіа-центрі профспілки освітян столиці, заступники голови КМОППОіНУ Олена Геведзе та Олександр Трофименко розповіли гостям про основні засади діяльності Київської міської організації Профспілки працівників освіти і науки України та її структуру. Вони зосередили увагу на питаннях соціально-економічного та правового захисту спілчан: виплата 20% муніципальної надбавки, вчасна виплата заробітної плати, культурно-масова робота, відпочинок та оздоровлення, соціальний проект «З профспілкою дешевше» і т.п.

Голова Синдикату болгарських вчителів Янка Такева розповіла про особливості їхньої організації.

Структура

У Болгарії налічується близько 2065 загальноосвітніх навчальних закладів і 2400 дитячих навчальних закладів.

У країні існує 263 общини, в кожній з яких є голови профспілки. У кожній первинній організації є комітети: страйку, ревізійна комісія тощо.

У кожному регіоні є свої голови профспілки, які несуть відповідальність за регіон.

Для болгарських педагогів існує соціальний фонд, основна функція якого – це допомога важкохворим людям (цукровий діабет, онкозахворювання, серцеві хвороби тощо). Також існує фонд для безробітних, мета якого допомогти тим, хто залишився без роботи. Фонд допомагає у пошуку роботи, надає невелику соціальну допомогу.

Існує академія підвищення кваліфікації членів синдикату, одним із основних завдань якої є приведення рівня професійної підготовки працівників галузі у відповідність з вимогами сучасного розвитку освіти, розкриття їхнього творчого потенціалу, оперативне оволодіння ними найновішими досягненнями в освітній галузі.

Мотивація членства

Основною проблемою є мотивація членства. Тому Синдикат болгарських вчителів намагається зацікавити своїх спілчан, щоб вони виявляли власне бажання ставати членами організації. Проводяться різноманітні конкурси: поезії, художньої творчості, "Учитель року" і т.п. Для вчителів, які відчувають в собі фізичні сили проводиться спартакіада. Для спортсменів-аматорів такі змагання дозволяє відволіктися від навчальної буденності та продемонструвати свої спортивні досягнення.

Ми співпрацюємо не лише з вчителями, але й дітьми та батьками. Ми приділяємо значну увагу психофізичному розвитку дітей.

Кожен профспілковий діяч має думати весь час про Профспілку. Вона має бути у нього в серці.

Працюють з науково-дослідними інститутами, які проводять наукові дослідження з питань оплати праці, робочого часу, організації праці.

У школах проводяться конференції, на які запрошуються викладачі з вищих навчальних закладів. Це дає змогу обговорити важливі процеси, які відбуваються в системі освіти, а також з’ясувати думку дітей, батьків, професорів щодо освітніх реформ.

Соціальні гарантії

Середня ставка вчителя – 18 – 20 годин на тиждень. Ця кількість варіюється в залежності від предмету. У вчителя математики ставка – 18 годин, в історика – 20.

Відпустка вчителя становить 56 днів.

Середня заробітна плата вчителя – 350 євро, технічного персоналу – 250 євро.

Делегація Синдикату болгарських вчителів перебуватиме у столиці до 7 вересня. Протягом цього періоду гості столиці ознайомляться з роботою районних у м. Києві організацій Профспілки працівників освіти і науки України.

Прес-служба КМОППОіНУ