Федерація профспілок України розпочала розробку генеральної угоди на 2010 рік

21 травня 2009,Публікації » Новини
Федерація профспілок України розпочала розробку генеральної угоди на 2010 рікФедерація профспілок України розпочала розробку Генеральної угоди на 2010 –  2011 роки і проводить відповідні консультації з об'єднаннями організацій роботодавців.
  Як відзначив заступник голови ФПУ Сергій Кондрюк, очікується, що в новій Генеральній угоді будуть передбачені заходи з відновлення національної економіки та стабілізації ринку праці.

«Зокрема, Федерація профспілок України пропонує стимулювати внутрішній попит за допомогою збільшення купівельної спроможності населення, в тому числі за рахунок значного збільшення рівня оплати праці, внаслідок чого зросте частка заробітної плати у валовому внутрішньому продукті. Крім того, пропонується зменшити розрив між рівнем заробітної плати в різних сегментах економіки », – зазначив С.Кондрюк.

Федерація профспілок України також має намір ініціювати розширення кола підписантів Генеральної угоди та залучити до числа учасників договору власників тих підприємств, які не входять до об'єднань роботодавців, що дозволить скоротити число незаконних звільнень, несвоєчасних виплат заробітних плат і ефективніше захищати інтереси та права українських трудящих.

У проекті Генеральної угоди також будуть передбачені зобов'язання щодо зниження безробіття, ліквідації заборгованості із зарплати, гарантії у сфері пенсійного забезпечення та соціальних виплат, випереджаюче зростання заробітної плати порівняно із зростанням цін і тарифів на послуги, узгодження з профспілками рішень щодо перегляду тарифів на електроенергію, газ, послуги транспорту і зв'язку.

При цьому, як відзначив Сергій Кондрюк, пропонується посилити правовий статус Генеральної угоди та встановити відповідальність за порушення її норм.
 Очікується, що Генеральна угода буде підписана до прийняття Державного бюджету України на 2010 рік, що дозволить своєчасно скласти галузеві угоди та врахувати нові колдоговірні зобов'язання у фінансових планах підприємств.

Нагадаємо, сьогодні в Україні діє Генеральна угода між профспілками, Кабінетом Міністрів, об'єднаннями організацій роботодавцями на 2008-2009 рр. укладена 17 квітня 2008 р.

Через невиконання урядом низки основних положень угоди ФПУ в лютому поточного року розпочала колективний трудовий спір з Кабінетом міністрів. За підсумками розгляду вимог ФПУ трудовим арбітражем і примирною комісією основні вимоги Федерації профспілок України були задоволені.

Генеральна угода є основою для ведення соціального діалогу в Україні. Угодою встановлюються основні норми, принципи та взаємні зобов'язання сторін щодо регулювання на національному рівні трудових і соціально-економічних відносин, стимулювання розвитку економіки, забезпечення економічних, соціальних і культурних прав працівників. Зокрема встановлюються зобов'язання в області: гарантій праці, забезпечення повної і продуктивної зайнятості, режиму роботи та відпочинку, охорони праці і здоров'я, соціального захисту безробітних, мінімальних гарантій оплати праці, умов і соціально-економічних наслідків зміни форми власності, політики ціноутворення тощо.

ОГОЛОШЕННЯ

ХІІІ звітно-виборна конференція КМОППОіНУ

ХІІІ звітно-виборна конференція КМОППОіНУ 13 березня 2020 року відбудеться ХІІІ звітно-виборна конференція Київської міської організації Профспілки працівників освіти і науки України   ПОРЯДОК ДЕННИЙ Звіт про роботу ради Київської міської організації Профспілки працівників освіти і ...