Вихователь дитячого садка – за покликом душі!

Вихователь дитячого садка – за покликом душі!У кожної людини настає пора визначення життєвих пріоритетів і цілей, коли від зробленого вибору залежить все її подальше життя. Саме тому до вибору професії люди підходять дуже серйозно.
Існують тисячі професій з різноманітною системою оплати праці. Але найчастіше молодь обирає освіту, яка доступна або гарантує їй подальше працевлаштування. Звичайно, є ті, що йдуть до своєї мети за покликом душі тернистим шляхом злетів і падінь.
Кожен випускник школи має зробити самостійний крок в майбутнє, обравши ту професію, яка буде справді приносити йому задоволення. Є такі професії, які викликають в оточуючих захват. Наприклад, медсестра уособлює милосердя, перша вчителька – найсвітліший  спогад, а вихователька дитячого садочка – доброту й увагу, другу маму.
Навчаючись в Педагогічному інституті Київського університету імені Бориса Грінченка за спеціальністю  "Дошкільна освіта. Практичний психолог”, мене інколи запитують: "Чи не шкодуєш про свій вибір?”. Я з гордістю та впевненістю відповідаю: "Ні, тому що кожен день в інституті відкриває для мене все нові і нові таємниці професії педагога”.
Коли людина починає опановувати дошкільну премудрість, вона дивується як багато потрібно для роботи з дітьми. Адже життєва позиція людини, її характер, моральні принципи і погляди закладаються в дитинстві, і саме тому висока компетентність, бездоганна освіченість і всебічний розвиток особистості самого вихователя, який супроводжує дитину в його ранні роки, набуває особливої соціальної значимості.
Позитивною стороною професії безпосередньо є спілкування з дітьми. Ця дивовижна професія дає можливість заглянути в «країну дитинства». І хоча всі ми родом з цієї країни, але дуже швидко забуваємо цей чарівний світ, інколи не розуміючи навіть власних дітей. Дитячий світ набагато цікавіший, безмежніший і багатший, ніж світ дорослого. Завдання вихователя – не зруйнувати цю дитячу ілюзорність, а влитися в неї, щоб розмовляти з дітьми однією мовою. Недаремно кажуть – вихователь не старіє, його душа завжди молода.
Робота з дітьми дає можливість людині проявити всі здібності та якості, які в ній закладені. В дитячому садку вихователь може реалізувати всі таланти, адже діти – найгуманніші судді. Вони захоплюються всім, чого не вміють робити самі. Усі таланти реалізуються, всі знаходять застосування і приносять радість не тільки вам, але і всім оточуючим, а в першу чергу дітям. Малюки оцінять вірші і розповіді, малюнки і пісні, а головне – вашу фантазію, адже вони найбільші в світі фантазери.
Безсумнівно, професія вихователя дитячого садочка – професія для творчих та креативних людей. Як показує статистика, роль вихователя прекрасно підходить жінкам, однак прикрим залишається нестача чоловічого виховання для дітей дошкільного та молодшого шкільного віку. А причина цього – невисока заробітна плата. Так, українські вихователі отримують в рік – 18000 – 25 000 грн., а освітяни США – 50000$ – 150000$.
Загалом попит вихователів на ринку праці є, хоча в деяких регіонах із працевлаштуванням можуть виникати складнощі (це безпосередньо залежить від демографічної ситуації). Підвищення рівня освіти і стаж роботи мало відображаються на рівні доходів. Можливості для кар'єрного зростання невеликі – є шанс зайняти місце завідувача дитячим садком або стати чиновником в органах управління освітою, можна зайнятися підприємництвом, наприклад, створивши приватний дитячий садок або центр розвитку дитини (такий бізнес до високоприбуткового не відноситься, хоч і забезпечує певну стабільність).
Для успішного оволодіння професією людина повинна бути уважною, відповідальною, чуйною, тактовною, товариською, терплячою, виявляти схильність до роботи з дітьми. Бажано мати хорошу пам'ять, увагу та високі комунікативні здібності. Потрібні загальна культура та ерудованість, грамотна і виразна мова, добре поставлений голос, уміння керувати колективом. Людина має виявляти стресостійкість, вміння контролювати свою поведінку та емоції, а також мати міцну нервову систему. Робота вихователя хоч і не супроводжується підвищеними фізичними навантаженнями, проте проходить в умовах постійного психоемоційного напруження.
Заповіді педагога:
Будь обережний!
Не помились!
Не нашкодь!
Будь надією для дитини!
Знай, чого прагнеш!
Постійно шукай у дитини скарби в душі!
Шалва Амонашвілі
Після закінчення нашого університету всі випускники володіють знаннями з педагогіки, психології, основ безпеки життєдіяльності, надання першої допомоги, етики та естетики, змісту і принципів організації дошкільного виховання. Проте, я вважаю, що кожен студент повинен зрозуміти різницю між теорією та практикою. Жодна теорія, жоден підручник не зможуть замінити власного практичного досвіду. Якщо все ж таки ви вирішили присвятити своє життя дітям, то потрібно рухатися лише вперед!
Особисто я планую працювати в дитячому садку, але не затримуватимуся надовго в ролі вихователя, тому що хочу зробити особистий внесок у розвиток дошкільної освіти в Україні.
Валентина Бачинська, студентка ІІІ курсу Педагогічного інституту Київського університету імені Бориса Грінченка

ШАНОВНІ СПІЛЧАНИ! ТРИВАЄ ЗБІР ПІДПИСІВ ПРОТИ ЗАКОНОПРОЕКТУ №2681! Щодо організації роботи закладів дошкільної освіти під час карантину ПЕРЕВЕДЕННЯ ПЕДАГОГІВ НА СТРОКОВІ ТРУДОВІ ДОГОВОРИ - РОЗ'ЯСНЮЄ МОНУ ДО КОНСТИТУЦІЙНОГО СУДУ УКРАЇНИ ПОДАНО ПОЗОВ ЩОДО ДИСКРИМІНАЦІЇ ПЕДАГОГІВ ЗА ВІКОВОЮ ОЗНАКОЮ КМУ РЕКОМЕНДУЄ НЕ ЗВІЛЬНЯТИ ПРАЦІВНИКІВ ПІД ЧАС КАРАНТИНУ ЗАКОН ПРО ЗАПОБІГАННЯ COVID-19: ВІДПУСТКА ПРАЦІВНИКАМ МОЖЕ НАДАВАТИСЯ ЗА ЇХ ЗГОДОЮ Коментар до рішення Конституційного Суду України щодо віку для виходу на пенсію за вислугу років Щодо доплати за перевірку зошитів в підготовчому класі та підвищення посадових окладів