Вихователь дитячого садка – за покликом душі!

Вихователь дитячого садка – за покликом душі!У кожної людини настає пора визначення життєвих пріоритетів і цілей, коли від зробленого вибору залежить все її подальше життя. Саме тому до вибору професії люди підходять дуже серйозно.
Існують тисячі професій з різноманітною системою оплати праці. Але найчастіше молодь обирає освіту, яка доступна або гарантує їй подальше працевлаштування. Звичайно, є ті, що йдуть до своєї мети за покликом душі тернистим шляхом злетів і падінь.
Кожен випускник школи має зробити самостійний крок в майбутнє, обравши ту професію, яка буде справді приносити йому задоволення. Є такі професії, які викликають в оточуючих захват. Наприклад, медсестра уособлює милосердя, перша вчителька – найсвітліший  спогад, а вихователька дитячого садочка – доброту й увагу, другу маму.
Навчаючись в Педагогічному інституті Київського університету імені Бориса Грінченка за спеціальністю  "Дошкільна освіта. Практичний психолог”, мене інколи запитують: "Чи не шкодуєш про свій вибір?”. Я з гордістю та впевненістю відповідаю: "Ні, тому що кожен день в інституті відкриває для мене все нові і нові таємниці професії педагога”.
Коли людина починає опановувати дошкільну премудрість, вона дивується як багато потрібно для роботи з дітьми. Адже життєва позиція людини, її характер, моральні принципи і погляди закладаються в дитинстві, і саме тому висока компетентність, бездоганна освіченість і всебічний розвиток особистості самого вихователя, який супроводжує дитину в його ранні роки, набуває особливої соціальної значимості.
Позитивною стороною професії безпосередньо є спілкування з дітьми. Ця дивовижна професія дає можливість заглянути в «країну дитинства». І хоча всі ми родом з цієї країни, але дуже швидко забуваємо цей чарівний світ, інколи не розуміючи навіть власних дітей. Дитячий світ набагато цікавіший, безмежніший і багатший, ніж світ дорослого. Завдання вихователя – не зруйнувати цю дитячу ілюзорність, а влитися в неї, щоб розмовляти з дітьми однією мовою. Недаремно кажуть – вихователь не старіє, його душа завжди молода.
Робота з дітьми дає можливість людині проявити всі здібності та якості, які в ній закладені. В дитячому садку вихователь може реалізувати всі таланти, адже діти – найгуманніші судді. Вони захоплюються всім, чого не вміють робити самі. Усі таланти реалізуються, всі знаходять застосування і приносять радість не тільки вам, але і всім оточуючим, а в першу чергу дітям. Малюки оцінять вірші і розповіді, малюнки і пісні, а головне – вашу фантазію, адже вони найбільші в світі фантазери.
Безсумнівно, професія вихователя дитячого садочка – професія для творчих та креативних людей. Як показує статистика, роль вихователя прекрасно підходить жінкам, однак прикрим залишається нестача чоловічого виховання для дітей дошкільного та молодшого шкільного віку. А причина цього – невисока заробітна плата. Так, українські вихователі отримують в рік – 18000 – 25 000 грн., а освітяни США – 50000$ – 150000$.
Загалом попит вихователів на ринку праці є, хоча в деяких регіонах із працевлаштуванням можуть виникати складнощі (це безпосередньо залежить від демографічної ситуації). Підвищення рівня освіти і стаж роботи мало відображаються на рівні доходів. Можливості для кар'єрного зростання невеликі – є шанс зайняти місце завідувача дитячим садком або стати чиновником в органах управління освітою, можна зайнятися підприємництвом, наприклад, створивши приватний дитячий садок або центр розвитку дитини (такий бізнес до високоприбуткового не відноситься, хоч і забезпечує певну стабільність).
Для успішного оволодіння професією людина повинна бути уважною, відповідальною, чуйною, тактовною, товариською, терплячою, виявляти схильність до роботи з дітьми. Бажано мати хорошу пам'ять, увагу та високі комунікативні здібності. Потрібні загальна культура та ерудованість, грамотна і виразна мова, добре поставлений голос, уміння керувати колективом. Людина має виявляти стресостійкість, вміння контролювати свою поведінку та емоції, а також мати міцну нервову систему. Робота вихователя хоч і не супроводжується підвищеними фізичними навантаженнями, проте проходить в умовах постійного психоемоційного напруження.
Заповіді педагога:
Будь обережний!
Не помились!
Не нашкодь!
Будь надією для дитини!
Знай, чого прагнеш!
Постійно шукай у дитини скарби в душі!
Шалва Амонашвілі
Після закінчення нашого університету всі випускники володіють знаннями з педагогіки, психології, основ безпеки життєдіяльності, надання першої допомоги, етики та естетики, змісту і принципів організації дошкільного виховання. Проте, я вважаю, що кожен студент повинен зрозуміти різницю між теорією та практикою. Жодна теорія, жоден підручник не зможуть замінити власного практичного досвіду. Якщо все ж таки ви вирішили присвятити своє життя дітям, то потрібно рухатися лише вперед!
Особисто я планую працювати в дитячому садку, але не затримуватимуся надовго в ролі вихователя, тому що хочу зробити особистий внесок у розвиток дошкільної освіти в Україні.
Валентина Бачинська, студентка ІІІ курсу Педагогічного інституту Київського університету імені Бориса Грінченка

Особливості застосування до працівників дисциплінарних стягнень Щодо атестації педагогічних працівників ДНЗ, які працюють не за фахом Про зміну умов праці працівник повинен бути повідомлений не пізніше ніж за два місяці Встановлення випробування працівникові Про здійснення відеозйомки та аудіозаписів у навчальному закладі Щодо проходження працівниками профілактичних медичних оглядів в приватних закладах охорони здоров’я Виплата пенсії особам, яким призначено пенсію відповідно до Закону України “Про наукову і науково-технічну діяльність” в період роботи Правові аспекти звільнення працівника за вчинення аморального вчинку