Затримка Держказначейством виплат ВНЗ м. Києва недопустима

4 листопада 2013,Публікації » Новини

Затримка Держказначейством виплат ВНЗ м. Києва недопустима4 листопада 2013 року в інформаційному агентстві УНІАН з ініціативи Київської міської організації Профспілки працівників освіти і науки України відбулася прес-конференція на тему: «Стан виплати заробітної плати співробітникам та стипендії студентам ВНЗ м. Києва».

У прес-конференції взяли участь голова Київської міської організації Профспілки працівників освіти і науки України Олександр Яцунь, голова первинної профспілкової організації КНУБА Анатолій Ваколюк, заступник голови первинної профспілкової організації співробітників НТУУ «КПІ» Михайло Безуглий, голова первинної профспілкової організації студентів НТУУ «КПІ» Андрій Гаврушкевич, голова первинної профспілкової організації студентів ДВНЗ «КНЕУ ім. Вадима Гетьмана» Ольга Чабанюк.

Як зазначив голова Київської міської організації Профспілки працівників освіти і науки України Олександр Яцунь, проведення прес-конференції спрямоване на припинення порушення законодавства про оплату праці та формування громадської думки щодо неприпустимості заборгованості студентам і працівникам вищих навчальних закладів міста Києва.

Територіальні відділення Державної казначейської служби України в м. Києві блокують платежі за фінансовими зобов'язаннями державних вищих навчальних закладів. Така ситуація ускладнює здійснення вищими навчальними закладами господарської діяльності та призводить до затримки виплати заробітної плати працівникам і стипендії студентам. Так, за першу половину жовтня затримка зарплати викладачам становила від 7 до 12 днів, а стипендій студентам НТУУ «КПІ» та КНЛУ в середньому склала 6 днів.

Станом на 31.10.2013 року сума затримки держказначейством перед ВНЗ по комунальних платежах становить 6,5 млн. грн., а по видатках – 23 млн. грн.

Київська міська організація Профспілки працівників освіти і науки України прагне якнайшвидше вирішити це питання, щоб убезпечити трудові колективи від невчасної виплати заробітної плати, видатків на комунальні послуги, утримання матеріально-технічної бази ВНЗ тощо.

Київська міська організація Профспілки працівників освіти і науки України підготувала лист за підписами лідерів профспілкових комітетів ВНЗ м. Києва як від викладацького складу, так і студентської громади, у якому звернулася до прем’єр-міністра вплинути на ситуацію, що склалася, через Міністерство фінансів, якому підпорядковане Держказначейство. Проте це звернення залишилося без відповіді.

У зв’язку з цим Олександр Яцунь наголосив, що міська профспілкова організація звернеться до прем'єр-міністра, аби в подальшому не виникало питань щодо затримки заробітної плати та стипендій, а всі виплати для ВНЗ здійснювалися згідно з графіками, інакше працівники вишів звертатимуться до суду. «Якщо не буде реакції, ми будемо організовувати активні дії – мітинги, демонстрації, маніфестації, пікетування Кабміну. І залишаємо за собою право, згідно з чинним законодавством, – входження в колективний трудовий спір як на рівні ВНЗ, так і на рівні Києва», – заявив голова Київської міської організації Профспілки працівників освіти і науки України.

Прес-служба КМОППОіНУ