27 травня 2009,Публікації » Новини
Комітет з питань науки і освіти провів круглий стіл щодо основних засад сталого розвитку УкраїниКомітет з питань науки і освіти провів круглий стіл щодо підготовки парламентських слухань і проекту закону України про основні засади сталого розвитку України на 2010-2020 роки, за ініціативи доктора наук, професора, академіка НАН України, ректора Національного технічного університету України "Київський політехнічний інститут" (НТУУ "КПІ") Згуровського Михайла Захаровича.

На думку Голови Комітету Володимира Полохала, формування стратегії та концепції сталого розвитку є необхідним кроком, який зробили більшість країн Європи.

"В європейських країнах функціонують відповідні Комітети з питань сталого розвитку, які відграють одну з ключових ролей у формуванні урядами програм дій," - підкреслив він.

Більш того, під час обговорення зазначалось, що відсутність концепції може стати перепоною на шляху інтеграції України в Європейський Союз, оскільки Україною взято на себе низку відповідних зобов’язань.

Всі одноголосно погодились, що потрібно залучити наукову спільноту, експертів, представників відомств, громадських організацій, всіх політичних сил до обговорення і підготовки єдиного закону про сталий розвиток України. Акцентували увагу на тому, що в процесі розробки проекту закону мають приймати участь представники всіх політичних сил, які є експертами в цій сфері, щоб створити проект закону який би не містив політичних моментів. Зокрема, для повного успіху реалізації концепції до її розробки повинні бути залучені влада, бізнес та громадські організації.

Підкреслювалося, що сьогодні в умовах кризи, за наявності ефективної стратегії та відповідних програм сталого розвитку України можна використати кризу як шанс вийти на якісно новий рівень.

Зокрема, не обійшли увагою і питання освіти, бо, наголошувалось, що жодна програма не діятиме і не буде ефективною допоки не буде налагоджена система освіти, як база і основа всіх концепцій і програм.

Полохало запропонував спрямувати всі зусилля на підготовку в найкоротший період проекту закону про сталий розвиток України та обговорити його на парламентських слуханнях восени 2009 року.

На найближчому засіданні Комітету буде затверджено склад робочої групи з підготовки цього питання, керівника та відповідальних за окремі напрями діяльності групи.

www.osvita.org.ua