Підстави надання додаткової соціальної відпустки працівникам, які мають дітей

Підстави надання додаткової соціальної відпустки   працівникам, які мають дітей  Статтею 19 Закону України «Про відпустки» передбачено, що щорічна додаткова оплачувана відпустка тривалістю 10 календарних днів без урахування святкових і неробочих днів надається:

1) жінці, яка має двох або більше дітей віком до 15 років;

2) жінці, яка має дитину-інваліда;

3) жінці, яка всиновила дитину;

4) одинокій матері;

5) батьку, який виховує дитину без матері (в тому числі й у разі тривалого перебування матері в лікувальному закладі);

6) особі, яка взяла дитину під опіку;

7) одному з прийомних батьків.

За наявності декількох підстав для надання цієї відпустки її загальна тривалість не може перевищувати 17 календарних днів.

Таким чином, тривалість додаткових соціальних  відпусток збільшено: за однією підставою – 10 календарних днів та за двома підставами – до 17 календарних днів. Конкретна тривалість відпусток за двома підставами може визначатись колективними договорами установ, організацій освіти.

Прийомними батьками є особи, які взяли на виховання та спільне проживання дітей у прийомну сім’ю. Відповідно до Закону України «Про охорону дитинства» прийомною сім’єю є сім'я, яка добровільно взяла із закладів для дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування, від 1 до 4 дітей на виховання та спільне проживання.

Згідно зі ст. 1 Закону України «Про охорону дитинства» та ст. 2 Закону України «Про державну допомогу сім’ям з дітьми» дитина — це особа віком до 18 років (повноліття), якщо згідно із законом, застосовуваним до неї, вона не набуває прав повнолітньої раніше.

Тому жінка, яка працює і має дитину-інваліда, всиновлену дитину, одинока мати, яка виховує дитину без батька, батько, який виховує дитину без матері, мають право на цю відпустку до досягнення дитиною повноліття.

Слід пам’ятати, що опікунами є особи, які взяли під опіку дитину віком до 14 років, з 14 до 18 років над дитиною встановлюється піклування.

ОПИТУВАННЯ СПІЛЧАН