Прокуратура вимагає від КМДА розібратися з харчуванням у школах

Прокуратура вимагає від КМДА розібратися з харчуванням у школахПрокуратура Києва вимагає від Київської міської держадміністрації забезпечити учнів шкіл раціональним харчуванням. Таке рішення прокуратури було прийняте після проведення перевірок щодо охорони життя і здоров'я дітей в частині забезпечення школярів раціональним харчуванням.

Внаслідок перевірок було встановлено, що районні держадміністрації та відповідні управління освіти не забезпечують харчування учнів загальноосвітніх навчальних закладів районів на рівні, затвердженому Кабінетом міністрів.
Як повідомляє прес-служба прокуратури, вартість одного гарячого обіду для учнів шкіл Деснянського, Дніпровського, Солом'янського та Святошинського районів є нижчою за норму і становить для дітей 1-4 класів від 4,50 до 5,20 гривні (норма за середніми цінами 5,45 гривні), для учнів 5-11 класів - від 5,00 до 6,81 гривні (норма за середніми цінами 6,45 гривні).

Крім того, внаслідок включення до вартості гарячих обідів витрат підприємств, які організовують харчування в школах, вартість гарячого обіду фактично становить лише 60-75% від його загальної вартості. Останнє свідчить про те, що діти отримують харчування в середньому лише на 3 гривні.

Прокурорськими перевірками, проведеними спільно з Інститутом гігієни та медичної екології ім. О.М. Марзєєва, встановлено, що раціони організованого харчування збіднілі на білки тваринного походження, вітаміни, макро- та мікроелементи, а об'єм та вага страв не відповідають потребам дітей.

У шкільних їдальнях практикується заміна м'яса та риби на продукти з низькою харчовою цінністю (страви з круп та макаронні вироби).

Крім того, встановлено, що в більшості навчальних закладів обідні страви не мають достатнього рівня смакових якостей. В окремих школах за смаковими якостями обідні страви не витримують жодної критики та навіть фактично не придатні до вживання.
За результатами перевірок прокуратурою міста направлено подання до Київської міської державної адміністрації щодо усунення виявлених порушень закону.