Засідання «круглого столу»: «Українська освіта 2013: підсумки та прогнози»

Засідання «круглого столу»: «Українська освіта 2013: підсумки та прогнози»9 січня 2014 року у прес-центрі Українського національного інформаційного агентства Укрінформ відбулося засідання «круглого столу» на тему: «Українська освіта 2013: підсумки та прогнози». Під час заходу було обговорено підсумки функціонування освітньої галузі України у 2013 році та висловлені прогнози експертів щодо можливого розвитку ситуації в 2014 році. Було презентовано також результати традиційного опитування експертів «Освіта України 2013. ТОП-10», проведеного інтернет-порталом «Освітня політика» у грудні минулого року.

У заході взяли участь Лілія Гриневич – голова Комітету Верховної Ради України з питань науки та освіти, Станіслав Ніколаєнко – голова «Громадської організації освітян і науковців України», Ігор Лікарчук – директор неурядової організації «Центр тестових технологій і моніторингу якості освіти», Павло Полянський – голова правління ГО «Центр освітнього моніторингу», Ірина Бекешкіна – директор фонду «Демократичні ініціативи ім. Ілька Кучеріва», Єгор Стадний – експерт ГО «Центр дослідження суспільства», Георгій Касьянов – директор освітніх програм Фонду «Відродження», Володимир Ковтунець – експерт альянсу «Програма сприяння зовнішньому тестуванню в Україні (USET).

У своєму виступі голова Комітету Верховної Ради України з питань науки та освіти Лілія Гриневич підкреслила, що в освіті і науці минулого року була криза, яка поглиблюватиметься у 2014 році: у бюджеті на наступний рік знову закладено недофінансування, внаслідок чого далі закриватимуться школи, а витрати перекладатимуться на батьків. Це означає, що поглиблюватиметься розрив між освітніми можливостями дітей із сімей з різним матеріальним становищем, освіта в Україні відтворює бідність.

Недофінансування освіти, зазначила голова Комітету, є вродженою вадою бюджетної політики. Фінансування освіти відносно ВВП не змінилося (6,4%) у порівнянні з минулим роком, в той час як доля витрат на силові відомства зросла. В бюджеті освіти на 2014 рік на одного учня в середньому виділяється 8 800 грн. при мінімальній потребі 9 500 грн.

Минулого року нічого не зроблено для підвищення матеріального статусу вчителя. Середня оплата праці в промисловості становить 3836 грн. (за жовтень), а в освіті – 2616 грн.

1 січня 2013 року вперше не переглянуто перший розряд тарифної сітки, що дозволяє не переглядати базові оклади. В 2014 році ця технологія триватиме. Внаслідок цього кожен вчитель недоотримає щомісяця 700 – 2000 грн.

Голова Комітету розповіла, що в цій складній ситуації пріоритетними для його діяльності будуть: стремління домогтися системних змін в галузі через розроблення і прийняття нового базового закону «Про освіту»; боротьба за прийняття закону «Про вищу освіту», розробленого робочою групою під керівництвом М. Згуровського; підготовка законодавчого ґрунту для зростання науково-технічного потенціалу країни; створення громадянської платформи підтримки змін в освіті та науці.

Прес-служба КМОППОіНУ