Зустрічаємо Старий Новий рік

13 січня 2014,Публікації » Новини

Зустрічаємо Старий Новий рікСтарий Новий Рік слід зустрічати із співами, танцями та смачними стравами.

Традиція відзначати старий Новий рік у ніч із 13 на 14 січня виникла після 1918 року, коли було введено нове літочислення.

Вечір напередодні Старого Нового року називається Щедрий вечір, Васильєв вечір або свято Маланки. Традиційно цього вечора господині готують кутю, але не просто багату, як на Різдво, а щедру, заправлену смальцем або салом. Також на українському столі обов'язково мають бути страви зі свинини, печеня, ковбаси, кров'янка, сало, холодець, вареники та пироги, якими пригощають рідних, хресних, гостей, а також посівальників і щедрувальників.

Хранителі традицій кажуть, що Щедрий вечір потрібно зустрічати не просто гуляннями, а суцільним карнавалом із чоловіком, котрий переодягнений у Маланку.

У Щедрий вечір обов'язково щедрують, а наступного дня - посівають. Молодь збирається компаніями і ходить від одного дому до іншого. Ці гарні українські ритуали супроводжуються словами побажань добра, здоров'я і благополуччя сім'ям, піснями, танцями і засіванням зерна з побажаннями багатого врожаю. Щедрують дівчата, посівають чоловіки і не навпаки, щоб не відлякати удачу на весь рік.

Серед нашого народу існує поетичне повір'я, що новорічна ніч для віруючих людей «розкриває небо, і вони можуть просити у святих все, що їм забагнеться: перетворення води на вино, каменя — на хліб». Тож попросіть у святих у цю таємничу ніч те, що ви вважаєте найнеобхіднішим і омріяне обов’язково стане бажаним.

Прес-служба КМОППОіНУ

ОПИТУВАННЯ СПІЛЧАН

Про здійснення відеозйомки та аудіозаписів у навчальному закладі Особливості застосування до працівників дисциплінарних стягнень Щодо атестації педагогічних працівників ДНЗ, які працюють не за фахом Про зміну умов праці працівник повинен бути повідомлений не пізніше ніж за два місяці Встановлення випробування працівникові Щодо проходження працівниками профілактичних медичних оглядів в приватних закладах охорони здоров’я Виплата пенсії особам, яким призначено пенсію відповідно до Закону України “Про наукову і науково-технічну діяльність” в період роботи Правові аспекти звільнення працівника за вчинення аморального вчинку