З 1 квітня введено в дію закон про запобігання фінансової катастрофи

З 1 квітня введено в дію закон про запобігання фінансової катастрофиОсновні положення  Закону України «Про запобігання фінансової катастрофи та створення передумов для економічного зростання в Україні»:

1. Розмір допомоги при народженні дитини

З 1 липня 2014 року допомога при народженні дитини встановлена у розмірі 41 280 гривен, виплата якої здійснюється одноразово у сумі 10 320 гривень, решта суми допомоги виплачується протягом наступних 36 місяців рівними частинами.

Нагадаємо:наразі допомога при народженні дитини нараховується, виходячи із прожиткового мінімуму для дітей віком до 6 років, установленого на день народження дитини в сумі:

• на першу дитину — кратній 30 прожитковим мінімумам (з 1 січня по 30 червня 2014 року ця сума становить 30960 грн.);
  • на другу дитину — кратній 60 прожитковим мінімумам (з 1 січня по 30 червня 2014 року ця сума становить 61920 грн.);
  • на третю та кожну наступну дитину — кратній 120 прожитковим мінімумам (з 1 січня по 30 червня 2014 року ця сума становить 123840 грн).
  1. Допомога по догляду за дитиною до по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку

З Закону України "Про державну допомогу сім’ям з дітьми" виключається розділ IV "Допомога по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку" . Це означає, що допомога по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку з 1 липня 2014 року виплачуватися не буде.

1. Збір при здійсненні операцій з купівлі іноземної валюти

Запроваджується збір на обов'язкове державне пенсійне страхування за ставкою 0,5% в безготівковій та/або готівковій формі при здійсненні операцій з купівлі іноземної валюти.

1. Щорічний перерахунок раніше призначених пенсій

До стабілізації економічної ситуації в країні зупинено дію часини 2 статті 42 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування», яка передбачала щорічний перерахунок раніше призначених пенсій.

1. Податок з доходів фізичних осіб

Для заробітної плати, інших заохочувальних та компенсаційних виплат або інших виплат і винагород, які нараховуються (виплачуються, надаються) платнику у зв’язку з трудовими відносинами та за цивільно-правовими договорами - 15 відсотків бази оподаткування (загальний відсоток) та 17 відсотків (якщо база оподаткування в календарному місяці перевищує десятикратний розмір мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня звітного податкового року, до суми такого перевищення).

Для дивідендів, процентів, роялті, інвестиційного прибутку:

– 15 відсотків – якщо база оподаткування звітного податкового року не перевищує 204 прожиткових мінімуми (станом на 1.01.14 – 248 472 грн);

– 20 відсотків – якщо база оподаткування звітного податкового року перевищує 204 прожиткових мінімуми, але не перевищує 396 прожиткових мінімумів, до суми такого перевищення (482 328 грн);

– 25 відсотків – якщо база оподаткування звітного податкового року перевищує 396 прожиткових мінімумів, до суми такого перевищення.

1. Податок на додану вартість

Ставки податку на додану вартість (ПДВ) і податку на прибуток «заморожуються» на рівні 20% і 18%.

1. Оподаткування пасивних доходів

Вводиться прогресивна шкала оподаткування для пасивних доходів розміром понад 20 тис. грн на рік (з 1 липня).

1. Оподаткування пенсійних виплат

Запроваджується оподаткування пенсійних виплат, якщо їх розмір перевищує 10 тисяч гривень з суми перевищення.

Юридичний відділ КМОППОіНУ

Особливості застосування до працівників дисциплінарних стягнень Щодо атестації педагогічних працівників ДНЗ, які працюють не за фахом Про зміну умов праці працівник повинен бути повідомлений не пізніше ніж за два місяці Встановлення випробування працівникові Про здійснення відеозйомки та аудіозаписів у навчальному закладі Щодо проходження працівниками профілактичних медичних оглядів в приватних закладах охорони здоров’я Виплата пенсії особам, яким призначено пенсію відповідно до Закону України “Про наукову і науково-технічну діяльність” в період роботи Правові аспекти звільнення працівника за вчинення аморального вчинку