У ВР України прийняли нову редакцію Закону України “Про вищу освіту“

9 квітня 2014,Публікації » Новини

8 квітня в першому читанні під час пленарного засідання Верховної Ради України було ухвалено нову редакцію Закону України “Про вищу освіту“ (реєстр. №1187-2), який наблизить Україну до європейських стандартів та якостей освіти.

“Прийнятий законопроект представляє систему реформи вищої освіти. Сьогодні ми маємо унікальний історичний час, коли є згода в парламенті, і ця згода завойована ціною життя українців, щоб дати новий імпульс для розвитку вищої освіти”, - наголосила Лілія Гриневич під час виступу.

У Верховній Раді України було зареєстровано три законопроекти про вищу освіту (реєстр. №№ 1187, 1187-1, 1187-2). У травні минулого року Комітет ВРУ з питань науки і освіти своїм рішенням підтримав законопроект № 1187-2, розроблений робочою групою під керівництвом Михайла Згуровського. Комітет врахував той факт, що саме цей законопроект отримав найбільшу підтримку з боку освітян, студентства, профспілок і роботодавців; увібрав понад 5000 пропозицій, поданих 120-ма установами, міжнародними професійними організаціями і громадськістю.

Законопроект №1187-2 передбачає децентралізацію управління вищою освітою, фінансову, кадрову та академічну автономію вишів, встановлює певні гарантії з отримання стипендій, сприяння міжнародному співробітництву та мобільності на Європейському просторі вищої освіти.

“Цей законопроект спрямований в першу чергу на підготовку якісного людського капіталу, який забезпечить інноваційний розвиток економіки і суспільства в Україні. Механізм реалізації мети полягає у взаємодії між наукою, бізнесом і суспільством, тому в цьому законопроекті наскрізними нитками є якраз ці механізми взаємодії“, - зазначила Лілія Гриневич.

За матеріалами Комітету з питань освіти і науки