Депутати пропонують збільшити роль студентського самоврядування у ВНЗ

3 червня 2009,Новини, Вища освіта
Депутати пропонують збільшити роль студентського самоврядування у ВНЗ Верховна Рада України прийняла за основу проект закону, згідно з яким студент не може бути відрахований з вузу без згоди органу студентського самоврядування. За відповідний проект змін в Закон «Про вищу освіту" (відносно студентського самоврядування) N1280 проголосували 326 народних депутатів.

Як передає ЛІГАБізнесІнформ, проект закону передбачає, що лише за згодою органів студентського самоврядування у вузі приймаються вирішення про відрахування студента, курсанта або аспіранта, про їх переведення з бюджетною на контрактну форму навчання, або з контрактної – на бюджетну.

Крім того, згідно із законопроектом, 15% вченої ради вузу формується органами студентського самоврядування. За згодою студентського самоврядування призначається замдекана, який відповідає за роботу із студентами, приймаються вирішення про поселення студента, курсанта, аспіранта в гуртожиток, або про виселення, затверджуються нормативні документи з питань студентських містечок і гуртожитків.

Найвищим органом студентського самоврядування, згідно із законопроектом, є загальні збори (конференція) студентів. Адміністрація вузу не має права втручатися в діяльність студентського самоврядування.

Фінансовою основою студентського самоврядування є засоби в розмірі, визначеному вченою радою вузу, але не менше ніж 1% бюджету вузу. Окрім цього, джерелом формування засобів і майна студентського самоврядування є добровільні пожертвування і внески фізичних і юридичних осіб. Також в законопроекті наголошується, що не менше ніж 30% засобів органів студентськго самоврядвання повинні витрачатися на підтримку наукової діяльності студентів, курсантів і аспірантів.