4 червня 2009,Публікації » Новини
Комітет з питань науки і освіти: аналіз умов оплати праці педагогічних працівників Комітет з питань науки і освіти проаналізував умови оплати праці науково-педагогічних і педагогічних працівників бюджетної сфери на основі Єдиної тарифної сітки.
На засіданні заслухали інформацію Рахункової палати України про результати аналізу ситуації, Центрального комітету профспілки працівників освіти і науки.

Зазначалось, що практика застосування Єдиної тарифної сітки фактично підмінила передбачений законодавством механізм оплати праці науково-педагогічних і педагогічних працівників ручним управлінням. Наслідком цього стало суб’єктивне встановлення тарифних коефіцієнтів окремим категоріям працівників, погіршення міжпосадових співвідношень, ситуативне встановленні розміру посадових окладів тощо.

Також, на засіданні підкреслювалось, що введення доплат до посадових окладів за вчені звання та ступені замість їх підвищення призвело до фактичного зменшення заробітної плати науково-педагогічних і педагогічних працівників. Це пояснюється тим, що доплати не впливають на формування розміру посадового окладу, а тому зменшуються суми матеріальної допомоги на оздоровлення, преміювання, інші надбавки, розміри яких визначаються від нього.

Комітет ухвалив рішення терміново звернутися до Прем’єр-міністра України Юлії Тимошенко щодо необхідності внесення змін до Закону України «Про Державний бюджет України на 2009 рік» в частині встановлення розмірів посадових окладів працівника першого тарифного розряду на рівні мінімальної заробітної плати.

Особливості застосування до працівників дисциплінарних стягнень Щодо атестації педагогічних працівників ДНЗ, які працюють не за фахом Про зміну умов праці працівник повинен бути повідомлений не пізніше ніж за два місяці Встановлення випробування працівникові Про здійснення відеозйомки та аудіозаписів у навчальному закладі Щодо проходження працівниками профілактичних медичних оглядів в приватних закладах охорони здоров’я Виплата пенсії особам, яким призначено пенсію відповідно до Закону України “Про наукову і науково-технічну діяльність” в період роботи Правові аспекти звільнення працівника за вчинення аморального вчинку