14 травня 2014,Публікації » Новини

Нарада керівників загальноосвітніх і професійно-технічних навчальних закладів столиці14 травня 2014 року у Київському університеті імені Бориса Грінченка відбулася міська нарада керівників загальноосвітніх і професійно-технічних навчальних закладів столиці за участі голови Київської міської державної адміністрації Володимира Бондаренка.

На заході були присутні директор Департаменту освіти і науки, молоді та спорту Олена Фіданян, голова Київської міської організації Профспілки працівників освіти і науки України Олександр Яцунь, начальники управлінь освіти районних в м. Києві державних адміністрацій, директори науково-методичних центрів районних управлінь освіти, керівники загальноосвітніх та професійно-технічних навчальних закладів.

На нараді обговорювалися питання завершення 2013–2014 навчального року, підготовки навчальних закладів до нового 2014–2015 навчального року та забезпечення відпочинку учнів у пришкільних таборах.

Відкриваючи нараду, голова Київської міської державної адміністрації Володимир Бондаренко зауважив, що професія вчителя є найпотрібнішою у суспільстві, адже виховання дітей – це найважливіша робота.

«На сьогодні головне наше завдання, щоб людина не ходила до чиновника і не просила ні про що. Ми зараз відкриваємо великий дозвільний центр, який працюватиме у кожному районі. У цьому центрі буде понад 30 спеціальних заяв уніфікованих за видами прохань: влаштування у дитсадок, квартирна черга, тощо.», - зазначив Володимир Бондаренко.

Також він наголосив, що в освітній галузі потрібні реформи, які б торкнулися як якісних, так і кількісних показників. Місто побудоване на транспортних сполученнях, які йдуть в основному до центру та до окраїн, але не поперек. Тому потрібно радикально змінювати планувальну схему розвитку мережі загальноосвітніх закладів. Необхідно заохотити інвесторів, які будують житло в місті Києві, входити в будівництво шкіл, дитсадків. На цьому тижні буде відкрито два інвестиційних дитячих садки, які забезпечать громадян мікрорайону всіма потребами.

Голова Київської міської державної адміністрації також акцентував увагу на тому, що перш за все необхідно регулювати відповідність соціальної інфраструктури розселенню людей. Потрібно чітко аналізувати забезпеченість кожного району освітніми закладами, а не будувати скрізь, де заманеться. Тому планувальна містобудівна робота полягає у тому, щоб генеральний план відповідав всім вимогам населення.

Виступаючи перед освітянами, Директор Департаменту освіти і науки, молоді та спорту Олена Фіданян зазначила, що Міністерство освіти і науки України робить перші кроки у напрямку демократизації освітньої галузі, накладає мораторій на перевірку навчальних закладів, відміняє частину звітності. І це важливі кроки. Вона наголосила, що освітяни повинні висловлювати вільно свої думки, вносити пропозиції до освітніх реформ. Потрібно спільно, гуртом працювати.

Голова Київської міської організації Профспілки працівників освіти і науки України Олександр Яцунь звернув увагу присутніх на антикризових рішеннях Уряду, які стосуються кожного вихователя, вчителя, викладача.

Зокрема, за наполяганням профспілкової сторони у квітні 2014 року Профільний комітет Верховної Ради України з питань науки і освіти повернув на доопрацювання урядовий законопроект № 4648 щодо встановлення граничних доплат за класне керівництво, перевірку зошитів, завідування майстернями, навчальними кабінетами, навчально-дослідними ділянками. Вдалося вирішити питання оплати замін за тимчасово відсутніх працівників і зняття заборони на заповнення вакантних посад у закладах та установах освіти для вихователів, помічників вихователів, учителів, науково-педагогічних працівників.

Але водночас, Уряд йде на компроміс поступово, і для деяких категорій працівників закладів освіти досі діють обмеження на встановлення оплати за заміну тимчасово відсутніх працівників. Серед яких практичні психологи, культорганізатори, інструктори з фізкультури, керівники гуртків, концертмейстери, акомпаніатори, соціальні педагоги, музичні керівники, двірники, сторожі та ін. Не менш резонансними є постанови Кабінету Міністрів України № 88 та 89 щодо встановлення граничного розміру надбавки за престижність педагогічної праці та граничного розміру надбавки працівникам бібліотек.

«Над цими невирішеними питаннями і буде в подальшому працювати Київська міська організація Профспілки освітян», - наголосив Олександр Яцунь.

Прес-служба КМОППОіНУ