Забезпечення права дітей з особливими потребами на інклюзивну освіту

11 червня 2014,Публікації » Новини

Забезпечення права дітей з особливими потребами на інклюзивну освітуЗа рекомендаціями учасників парламентських слухань на тему: «Освіта, охорона здоров’я та соціальне забезпечення дітей з порушеннями психофізичного розвитку: проблеми та шляхи їх вирішення» Верховна Рада України ухвалила Закон "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України про освіту щодо організації інклюзивного навчання".

Київська міська організація Профспілки працівників освіти і науки України неодноразово наголошувала на необхідності прийняття зазначеного нормативного акту з метою створення умов для здобуття якісної освіти та інтеграції в суспільство дітей з особливими освітніми потребами, введення на законодавчому рівні посади асистента вчителя в інклюзивних класах та встановлення йому навантаження – 25 годин на тиждень.

Законом України "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України про освіту щодо організації інклюзивного навчання".передбачено:

- можливість врахування у всіх типах дошкільних навчальних закладів задоволення освітніх потреб кожної дитини, в тому числі з інвалідністю;

- запровадження часткового або повного утримання за рахунок держави дітей, які потребують соціальної допомоги;

- приведення педагогічного навантаження асистента учителя в інклюзивних класах у відповідність з педагогічним навантаженням вихователя загальноосвітньої спеціальної школи (школи-інтернату) – 25 годин на тиждень;

- забезпечення безоплатним гарячим харчуванням у загальноосвітньому навчальному закладі дітей, які потребують соціальної допомоги і навчаються в спеціальних та інклюзивних класах загальноосвітніх навчальних закладів.

Юридичний відділ КМОППОіНУ