Відкрито меморіальну дошку на честь Олександра Плеханова

16 червня 2014,Публікації » Новини

Відкрито меморіальну дошку на честь Олександра ПлехановаМамочко, вибач за чорну хустину

За те, що віднині будеш сама.

Тебе я люблю.

I люблю Україну

Вона, як і ти, була в мене одна

16 червня 2014 року у гімназії № 19 «Межигірська» Подільського району відбулося урочисте відкриття меморіальної дошки на честь Героя Небесної Сотні Олександра Плеханова, випускника цього навчального закладу.

Олександр був студентом архітектурного факультету Київського національного університету будівництва і архітектури. Він загинув на барикадах від пострілу снайпера під час бойових дій на Майдані Незалежності у центрі Києва 18 лютого 2014, коли силові спецпідрозділи отримали наказ штурмувати тих, хто вийшов на акції протесту.

18 грудня 2013 року у соціальних мережах на своїй сторінці Олександр написав: «Є такі моменти, коли потрібно хвалити себе, визнавати свої досягнення. 8 грудня у переповненому вагоні метро люди боялися їхати на Майдан. Сьогодні, не боїмося. Коли люди були затримані, багато хто боявся, що живими їх більше ніхто не побачить. Сьогодні, ми не боїмося. Цього мало, але це досягнення. Досягнення народу України, в якому взяв участь кожен, хто був на Майдані. Хто проводжав синів із дочками, хто передавав пакети із продуктами, хто розмовляв з людьми, всіх, хто повірив у народ України».

Право відкрити меморіальну дошку на честь Олександра Плеханова було надано заступнику голови Подільської районної у місті Києві державної адміністрації Валентині Міщенко та голові Київської міської організації Профспілки працівників освіти і науки України Олександру Яцуню.

Класний керівник розповіла, що у класі Олександра дуже поважали. Він користувався величезною повагою серед своїх однокласників. Між собою вони називали його філософом, бо він завжди цінував слово і надавав йому велике значення.

У своєму виступі Голова Київської міської організації Профспілки працівників освіти і науки України Олександр Яцунь зазначив, що влада і чиновники в пам'ять про Героїв Небесної Сотні мають стати великодушними і щиросердними. Бо ситуація, яка склалася на Сході України, де зараз гинуть солдати, мирні жителі, це та рана, яка дуже довго жевріла на тілі України. Олександр Плеханов був одним із перших, хто переборов свій страх, а це означає, що він переміг ненависть, неправду, він став героєм.

Ректор Київського національного університету будівництва і архітектури Петро Куліков, учні, вчителі, батьки, друзі, однокласники, одногрупники та гості вшанували пам'ять загиблого Олександра хвилиною мовчання та поклали квіти біля меморіальної дошки.

Прес-служба КМОППОіНУ