В Україні завершилося зовнішнє незалежне оцінювання

В Україні завершилося зовнішнє незалежне оцінювання Сьогодні відбулося тестування з хімії, завершальне у сесії зовнішнього оцінювання 2009 року. На нього з'явилося 28 тис. 45 учасників, або 82% від числа зареєстрованих. Виконані роботи відправлено до 9 центрів обробки в інші регіони України, де їх оброблятимуть 492 спеціалісти. Про це повідомляє Інформаційний центр незалежного оцінювання.

Протягом сесії зовнішнього незалежного оцінювання (ЗНО), що тривала в період з 6 травня до 5 червня та охоплювала собою 8 навчальних предметів, на пункти тестування з'явилося 1 млн 120 тис. 253 випускники цього та попередніх років з 1 млн 229 тис. 136 очікуваних. Таким чином, середня явка на ЗНО 2009 року склала 91,14%.

Український центр оцінювання якості освіти (УЦОЯО) вже розпочав оприлюднювати результати тестувань на персональних сторінках учасників. Офіційні результати тестів за шкалою від 0 до 12 балів будуть надіслані поштою до адміністрацій навчальних закладів до 22 червня, де їх зараховуватимуть як результати державної підсумкової атестації, а єдиний сертифікат із зазначенням результатів усіх тестувань надійде до 27 червня на адреси, вказані учасниками ЗНО під час їхньої реєстрації.

Результати тестувань можна буде оскаржити, склавши спеціальну заяву до Українського центру оцінювання якості освіти, які будуть розглянуті не пізніше 15 липня. За даними УЦОЯО апеляційною комісією вже розглянуто 44 таких заяви, з яких результати 34 учасників зовнішнього оцінювання залишено без змін, а семи - змінено.

Учасники, які з об'єктивних причин не змогли пройти ЗНО в період з 6 травня по 5 червня або щодо яких встановлено порушення процедури проходження, матимуть змогу протестуватися в період з 22 по 26 червня.

Вищі навчальні заклади з 29 червня мають розпочати прийом сертифікатів Українського центру оцінювання якості освіти. Як і минулого року, абітурієнти мають право подавати сертифікати ЗНО одночасно до кількох ВНЗ.