Ухвалено новий Закон "Про вищу освіту"

Ухвалено новий Закон "Про вищу освіту"1 липня 2014 року Верховна Рада України прийняла Закон "Про вищу освіту". За відповідне рішення проголосувало 276 народних депутатів.

Законопроект був розроблений ще у 2012 році робочою групою, яку очолював ректор НТУУ "КПІ" Михайло Згуровський. Робота над законопроектом здійснювалася на засадах обговорення представниками громадськості, студентства та представників понад 30 освітніх організацій.

За визначенням освітніх експертів, ухвалення законопроекту сприятиме розвитку вітчизняної вищої школи, виведе українську вищу освіту на європейський шлях розвитку, зміцнить позиції українських вищих навчальних закладів на світовому ринку освіти та інновацій, підвищить якість освіти і зробити українських випускників більш конкурентоспроможними на ринку праці.

Головними пунктами нового закону "Про вищу освіту", порівняно з його попередником є: встановлення рівнів та ступенів освіти, ліквідація рівнів акредитації вищих навчальних закладів, запровадження академічного та першого наукового ступеня - доктор філософії, запровадження Національного агентства з якості вищої освіти та незалежних установ оцінювання та забезпечення якості вищої освіти, встановлення нового порядку набуття вищим навчальним закладом статусу національного, започаткування дослідницьких університетів, закріплення на законодавчому рівні системи зовнішнього незалежного оцінювання, розширення реальної автономії вищих навчальних закладів тощо.

За словами Голови парламентського комітету з питань науки і освіти Лілії Гриневич, прийнятий закон є системним і підготовленим у результаті прозорого демократичного діалогу всіх зацікавлених соціальних груп.

"В основі проекту закону "Про вищу освіту" - ідея університетської автономії, насамперед, в академічній, організаційній та фінансовій сферах. Планується розширення повноважень вчених рад та колективів університету, зокрема, право самостійно обирати ректора, тоді як міністерство лише фіксуватиме факт вибору", - зазначає Сергій Квіт.

ДИТЯЧИЙ ВІДПОЧИНОК 2018