Прожитковий мінімум в цінах липня 2014 року

11 вересня 2014,Публікації » Новини

Прожитковий мінімум в цінах липня 2014 рокуМіністерство соціальної політики України відповідно до статті 5 Закону України „Про прожитковий мінімум” повідомляє, що фактичний розмір прожиткового мінімуму у цінах липня 2014 року у розрахунку на місяць на одну особу становив 1398 грн., для дітей віком до 6 років – 1322 грн., для дітей віком від 6 до 18 років – 1670 грн., для працездатних осіб – 1476 грн., для осіб, які втратили працездатність, – 1113 гривень.

Таким чином, офіційна величина прожиткового мінімуму в середньому на одну особу, встановлена на липень 2014 року статтею 7 Закону України «Про Державний бюджет України на 2014 рік», занижена порівняно з фактичним розміром прожиткового мінімуму в липні в середньому на одну особу – на 222 грн. або на 18,9 %, а для працездатної особи – на 258 грн. або на 21,2 %.

Звертаємо увагу, що розрахунки Мінсоцполітики України фактичного розміру прожиткового мінімуму у цінах липня 2014 року суперечать Рішенню Конституційного Суду України від 22.05.2008 р. № 10-рп/2008 щодо збільшення прожиткового мінімуму, визначеного для осіб, які відповідно до законодавства підлягають обов'язковому державному соціальному страхуванню, на розмір ставки податку з доходів фізичних осіб.

У цьому випадку фактичний розмір прожиткового мінімуму у липні 2014 року для працездатних осіб мав становити 1650 грн.

Отже, офіційна величина прожиткового мінімуму для працездатних осіб, встановлена на липень 2014 року статтею 7 Закону України «Про Державний бюджет України на 2014 рік», занижена порівняно з фактичним розміром прожиткового мінімуму для працездатних осіб, скорегованим на ПДФО, на 432 грн. або на 35,5%.

За матеріалами ФПУ