Профспілка занепокоєна станом фінансування галузі «Освіта»

18 вересня 2014,Публікації » Новини

Профспілка занепокоєна станом фінансування галузі «Освіта»17 вересня 2014 року у Київській міській державній адміністрації відбулося засідання круглого столу «Збереження освітянам столиці 20% муніципальної надбавки».

Під час зустрічі Київська міська організація Профспілки працівників освіти і науки України висловила своє занепокоєння станом фінансування галузі «Освіта» в столиці та звуженням обсягу прав і гарантій працівників навчальних закладів.

У роботі круглого столу взяли участь заступник голови КМДА  Ганна Старостенко, голова Постійної комісії з питань освіти, науки та інноваційної політики Наталія Шульга, директор Департаменту освіти і науки, молоді та спорту КМДА Олена Фіданян, радник голови КМДА Василь Шинкарук, директор департаменту фінансів КМДА Володимир Репік, голова Київської міської організації Профспілки працівників освіти і науки України Олександр Яцунь, голови районних організацій профспілки, начальники та представники районнихуправлінь освіти, освітяни.

Заступник голови КМДА Ганна Старостенко зазначила, що ситуація з бюджетом країни і міста – дуже не проста. На сьогодні дефіцит бюджету становить 4 млрд гривень. «Сьогодні усі ми маємо затягти пояси і робити більше за менше», - сказала заступник.

Голова профспілки освітян столиці Олександр Яцунь підкреслив, що круглий стіл, в першу чергу, присвячений двом аспектам: збереженню 20% муніципальної надбавки для всіх освітян столиці і ліквідації затримок по виплаті заробітної плати у всіх районах міста Києва.

Що стосується першого питання, то він зауважив, що починаючи з 2007 року, київська міська влада забезпечувала виплату 20% муніципальної надбавки педагогічним працівникам, а з 2010 – всім працівникам навчальних закладів столиці. На сьогоднішній день – це «соціальна подушка», яка береже вчителя, вихователя, технічного працівника від тієї прірви злиднів, яка насувається. В середньому муніципальна надбавка для вчителя вищої категорії становить 361 грн.

Освітянська спільнота наполягає на збереженні існуючих номінальних гарантій працівникам закладів освіти. Адже стрімкі інфляційні процеси, девальвація гривні, ріст тарифів на житлово-комунальні послуги, транспорт, продукти харчування, а також ті виклики, які стоять сьогодні перед кожним з нас, ставлять нас перед вибором: або зберегти освіту і вчителя або паски, які ми затягуємо, стануть зашморгом на шиї.

«Усім відомо, що держава тримається на трьох стовпах: обороноздатність, освіта і захист людей похилого віку. Тому, у тих країнах, де сильна освіта, там і сильна обороноздатність, економіка і сильне суспільство. Зняття 20% надбавки за складність і напруженість у роботі призведе до зубожіння освітян, справедливого обурення у трудових колективах, соціальної кризи в освітянському середовищі» - наголосив Олександр Яцунь.

У свою чергу, Наталія Шульга зазначили, що в Україні дійсно існує проблема із заробітною платою освітян, яка є мізерною. За ті кошти, які виплачують педагогу м. Києва, прожити майже неможливо, враховуючи дорожнечу столичного життя.

Директор департаменту фінансів КМДА Володимир Репік поінформував, що до кінця навчального року коштів на виплату всіх соціальних стандартів не вистачає і поставив представників трудових колективів перед вибором: виплата заробітної плати чи збереження муніципальної надбавки. Що викликало серед присутніх справедливе обурення.

Секретар постійної комісії з питань освіти, науки та інноваційної політики Наталія Чумакова, яка працювала вихователем у дошкільному навчальному закладі, зауважила, що відміна муніципальної надбавки призведе до плинності кадрів. Адже окрім вихователів, у ДНЗ працюють й інші категорії працівників, зокрема, вихователі, в яких заробітні плати ще менші. А за ці кошти можна частково оплатити комунальні послуги.

Не менш хвилюючим питанням для обговорення стало порушення конституційного права працівників освіти на своєчасну оплату праці. Адже протягом останніх місяців поточного року у переважній більшості районів столиці порушувалися строки її виплати. Подекуди затримка сягала більше 10 днів.

Учасники круглого столу переконані, що в складній соціально-економічній ситуації сьогодення представники влади, місцевого самоврядування повинні зосередити зусилля на розв'язанні освітянських проблем, зайняти консолідовану та відповідальну позицію, спрямовану на збереження соціальних гарантій працівників та розвиток галузі.

Також було вирішено сформувати робочу групу у складі голови Київської міської Профспілки освітян Олександра Яцуня, представника від Департаменту освіти і науки, молоді та спорту КМДА, представника від департаменту фінансів КМДА, представника від Постійної Комісії Київради з питань освіти, науки та інноваційної політики для напрацювання шляхів вирішення питання збереження надбавки.

Прес-служба КМОППОіНУ