Виплата грошової компенсації при звільненні працівника

25 вересня 2014,Новини, Оплата праці

Виплата грошової компенсації  при звільненні працівникаСтаттею 11 Закону України «Про відпустки» забороняється ненадання щорічних відпусток повної тривалості протягом двох років підряд, а також ненадання їх протягом робочого року особам віком до вісімнадцяти років та працівникам, які мають право на щорічні додаткові відпустки за роботу із шкідливими і важкими умовами чи з особливим характером праці. Проте, не зважаючи на заборону, встановлену вищевказаною статтею, на практиці непоодинокими є випадки ненадання працівникам щорічних відпусток протягом 3 - 5 та більше років.

Законодавством не передбачено терміну давності, після якого працівник втрачає право на щорічні відпустки. Тому, якщо працівник з якихось причин не скористався своїм правом на щорічну відпустку за кілька попередніх років (у т.ч. і за 2, 3, 4 чи більше років), він має право використати їх, а в разі звільнення, незалежно від підстав, йому має бути виплачено компенсацію за всі невикористані дні щорічних відпусток.

До щорічних відповідно до ст.4 Закону України "Про відпустки" відносяться:

-      основна відпустка (ст. 6 Закону) ;

-      додаткова відпустка за роботу із шкідливими та важкими умовами праці (ст. 7 Закону) ;

-      додаткова відпустка за особливий характер праці (ст. 8 Закону);

-      інші додаткові відпустки, передбачені законодавством.

Юридичний відділ КМОППОіНУ

Особливості застосування до працівників дисциплінарних стягнень Щодо атестації педагогічних працівників ДНЗ, які працюють не за фахом Про зміну умов праці працівник повинен бути повідомлений не пізніше ніж за два місяці Встановлення випробування працівникові Про здійснення відеозйомки та аудіозаписів у навчальному закладі Щодо проходження працівниками профілактичних медичних оглядів в приватних закладах охорони здоров’я Виплата пенсії особам, яким призначено пенсію відповідно до Закону України “Про наукову і науково-технічну діяльність” в період роботи Правові аспекти звільнення працівника за вчинення аморального вчинку