Засідання Президії Спілки ректорів вишів України

2 жовтня 2014,Публікації » Новини

Засідання Президії Спілки ректорів вишів України30 вересня 2014 року у Київському національному університеті імені Тараса Шевченка відбулося засідання Президії Спілки ректорів вищих навчальних закладів України.

У роботі заходу взяли участь Міністр освіти і науки С.М. Квіт, голова профільного комітету Парламенту Л.М. Гриневич, директор департаменту вищої освіти Ю.М Коровайченко, президент Спілки Л.В. Губерський, Голова Профспілки працівників освіти і науки України Г.Ф. Труханов, члени президії Спілки ректорів, ректори вищих навчальних закладів України.

Міністр звернувся до ректорів вищих навчальних закладів з проханням активно використовувати новостворений сайт імплементації Закону «Про вищу освіту», де Міністерство освіти і науки розміщуватиме підзаконі акти. «Я прошу всіх ділитися своїм досвідом на сайті osvita.gov.ua. Щоб ми всі розуміли, що ми робимо і Харкові, і в Одесі, і в Хмельницькому».

Як зазначив Міністр освіти і науки, деякі нормативні документи закону впроваджимуться складно. Зокрема, структуровані чотирьохрічні програми. «Це дуже непросто. Одна система замінюється іншою. Ці програми мають бути інтегровані в міжнародний світ та впроваджувати професійні стандарти», –  підкреслив Сергій Квіт.

За словами Міністра, необхідно розробити шляхи оптимізації вищих навчальних закладів за участю представників місцевих органів влади та університетів, які запропонують своє бачення цього питання. «Можливо ті університети, які виявилися слабшими, об’єднати з більш сильнішими, можливо інші потребуватимуть допомоги Міністерства». Відповідний лист Міністерства освіти і науки вже підготовлено та буде направлено ректорам та керівникам органів місцевої влади.

Міністр освіти і науки також підкреслив важливість запровадження нових правил виборів ректорів та зазначив, що у виборах беруть участь викладачі, які працюють на повну ставку, студенти, а проведення виборів потребує часу. Тому, за словами Сергія Квіта, Міністерство лише пропонує загальний принцип процедури, а вищий навчальний заклад запроваджуватиме його у зручний для себе спосіб.

Під час засідання було озвучено результати вступної кампанії 2014 року та пропозиції до проекту Умов прийому до вищих навчальних закладів у 2015 році.

Прес-служба КМОППОіНУ

ОПИТУВАННЯ СПІЛЧАН