Концепція розвитку освіти на 2015-2025 роки

7 листопада 2014,Публікації » Новини

Концепція розвитку освіти на 2015-2025 рокиПроект Концепції розвитку освіти України на період 2015-2025 років має стати поштовхом для активної громадської дискусії щодо майбутнього освіти. Про це сказав заступник міністра освіти і науки Павло Полянський під час обговорення проекту документа.

"Ми чітко знаємо чого ми не хочемо, ми всі не хочемо черг до дитячих садків, зловживань, що трапляються при влаштуванні дитини до навчального закладу, ми не хочемо, щоб у дитячому садку відбувалося те, що нагадує підготовче відділення до вступу до школи. Ми не хочемо перевантажених навчальних програм, не хочемо засмиканого вчителя, у якого кожного уроку є нова тема, не хочемо складних підручників, навчальних планів", - наголосив Полянський.

"Разом з тим, ми хочемо прокласти паралельну дорогу до класно-урочної системи. Те що класна-урочна система та освіта лише у рамках одного класного приміщення або школи вже не є модерною це очевидно. І ми в концепції закладаємо інші способи здобуття освіти", - наголосив заступник міністра.

За його словами, для реформ в освіті потрібна політична воля, суспільний запит та достатнє фінансування.

"Має бути суспільний запит, він не є 100 %, оскільки частину людей задовольняє ситуація, коли документ про освіту здобувається без надзусиль або за інших обставин. Водночас креативна частина громади вимагає саме якісної освіти", - зазначив Полянський.

Упродовж 2015-2020 років пропонується запровадити комплекс заходів, спрямованих на системне заохочення наукової та професійної активності викладачів, їх міжнародної та внутрішньої академічної мобільності, розширення практик творчих відпусток та стажування, у т.ч. за кордоном. Також вказано на необхідність проведення реформи оплати праці педагогічних працівників: на 2020 рік встановити середню величину річної заробітної плати вчителів на рівні, не меншому ніж річний ВВП на душу населення.

Разом з тим, концепцією передбачено створення національної системи якості освіти та запровадження єдиної системи статистики і параметрів вимірювання якості освіти.

Прес-служба КМОППОіНУ

ДИТЯЧИЙ ВІДПОЧИНОК 2018