Як українські батьки ставляться до зовнішнього тестування (опитування)

Як українські батьки ставляться до зовнішнього тестування (опитування) Українські батьки ставляться до зовнішнього тестування неоднозначно, свідчать результати всеукраїнського соціологічного дослідження «Ставлення батьків до зовнішнього незалежного тестування», проведеного Інститутом Горшеніна у рамках річної програми досліджень «Проект країни» у червні 2009 року.

Згідно з даними, переданими агентству УНІАН, переважна більшість батьків дітей старшого шкільного віку знає, що вступ до вищих навчальних закладів відбувається за результатами зовнішнього незалежного тестування. Зокрема, на це питання позитивно відповіли 88,3% опитаних, і лише 11,7% респондентів сказали, що не знали про це.

За результатами проведеного соціологічного дослідження експерти Інституту Горшеніна дійшли висновку, що думка батьків про зовнішнє незалежне тестування є неоднозначною. Так, про позитивне ставлення до нової системи вступу до вищих навчальних закладів заявили 38,7% опитаних. І майже така ж кількість респондентів (39,5%) ставиться до нововведення негативно. Кожен десятий з опитаних батьків (10,4%) не визначився зі ставленням до зовнішнього тестування, а 11,4% - байдуже.

Більше третини українських батьків вважають, що введення зовнішнього тестування вирішить проблему корупції у вищих навчальних закладах (38,1%). Майже стільки ж респондентів (36,9%) дотримуються думки, що через введення зовнішнього тестування школярі зосередили увагу лише на профільних предметах і вважають, що інші предмети вивчати необов’язково. Заявили про те, що незалежне тестування зробило безглуздим проведення шкільних випускних іспитів, 34,2% опитаних, а 26,5% відзначили, що введення нової вступної системи зрівняло шанси на вступ у ВНЗ випускників, що мешкають у містах і сільській місцевості. Натомість 22,8% батьків українських школярів скаржаться, що незалежне тестування фактично знецінило шкільні медалі.

62,3% батьків висловили думку, що незалежне зовнішнє тестування обов’язково має відбуватися державною мовою. Менше третини респондентів (27,8%) вважають, що це необов’язково. При цьому кожен десятий (9,9%) ще не визначився з мовного питання.

Інститут Горшеніна провів всеукраїнське телефонне опитування «Ставлення батьків дітей старшого шкільного віку до зовнішнього незалежного тестування» з 8 по 10 червня у всіх обласних центрах України, містах Києві та Севастополі.

Всього, згідно з випадковою вибіркою, опитано 1000 респондентів. Похибка репрезентативності дослідження не перевищує +/-3,2%.

ДИТЯЧИЙ ВІДПОЧИНОК 2018