Профспілка Києва солідарна з львівськими колегами

10 листопада 2014,Публікації » Новини

Освітянська громадськість м. Києва солідарна з львівськими колегами та категорично не сприймає пропозиції Кабінету Міністрів України, викладені в проекті Закону України «Про удосконалення норм законів з метою забезпечення фінансово-економічної стабілізації в Україні». Більшість норм законопроекту звужує, порівняно з чинним законодавством, зміст та обсяг прав працівників, пенсіонерів, студентської молоді, малозахищених категорій населення, що заборонено статтею 22 Конституції України.

Київська міська організація Профспілки працівників освіти і науки України направила лист до заступника Київського міського голови Г.В Старостенко з метою посприяти у прийнятті Київрадою звернення до Президента, Верховної Ради України, Кабінету Міністрів України щодо недопущення законодавчого звуження соціальних гарантій освітян Starostenko-nedopuschennya-priynyattya-zakonu-pro-stablzacyu-ekonomki.pdf [176.66 Kb] (cкачувань: 29)

Шановна Ганно Вікторівно!

4 листопада 2014 року Львівська обласна рада звернулася до Президента, Верховної Ради України, Кабінету Міністрів України щодо недопущення законодавчого звуження соціальних гарантій освітян.

У своєму зверненні депутати висловили стурбованість антисоціальними ініціативами, запропонованими проектом Закону України "Про удосконалення норм законів з метою забезпечення фінансово-економічної стабілізації в Україні". Більшість норм законопроекту звужує, порівняно з чинним законодавством, зміст та обсяг прав працівників, пенсіонерів, студентської молоді, малозахищених категорій населення, що заборонено статтею 22 Конституції України.

Освітянська громадськість м. Києва солідарна з львівськими колегами та категорично не сприймає пропозиції Кабінету Міністрів України, викладених в проекті Закону України Про удосконалення норм законів з метою забезпечення фінансово-економічної стабілізації в Україні" щодо:

- збільшення норми навчального навантаження вчителів з 18 до 20 - 22 годин на ставку, вихователів дошкільних навчальних закладів з 30 до 36 годин на ставку, керівників гуртків до 22 годин на ставку;

- внесення змін до щойно прийнятого Верховною Радою України Закону України "Про вищу освіту", які спрямовані на погіршення умов праці науково-педагогічних працівників, матеріального та стипендіального забезпечення студентів;

- регулювання Кабінетом Міністрів України виплати надбавок за вислугу років, допомоги на оздоровлення, щорічної грошової винагороди за сумлінну працю, зразкове виконання посадових обов’язків, доплат за класне керівництво, перевірку зошитів, завідування кабінетами;

- погіршення пенсійного забезпечення педагогічних працівників шляхом підвищення страхового стажу, зниження розміру пенсій, збільшення стажу для призначення пенсій за вислугу років;

- скасування норми про відрахування коштів на оздоровлення та на охорону праці.

Зазначені заходи не сприяють дотриманню принципів соціальної справедливості, суперечать положенням Угоди про асоціацію між Україною, з однієї сторони, та Європейським союзом, Європейським співтовариством з атомної енергії і їхніми державами-членами, з іншої сторони, якими передбачено поступове наближення нашої країни до стандартів ЄС у сфері зайнятості, соціальної політики, якнайповніше врахування соціальних і економічних інтересів населення.

Прийняття законопроекту «Про удосконалення норм законів з метою забезпечення фінансово-економічної стабілізації в Україні» у запропонованій редакції призведе до непоправних наслідків - руйнування освітньої галузі, порушення трудових прав працівників навчальних закладів, інтенсифікації їхньої праці, погіршення умов для здобуття якісної освіти, закриття навчальних закладів.

Під час підготовки законопроекту не дотримано вимог Закону України "Про соціальний діалог в Україні", метою якого є напрацювання разом із соціальними партнерами державної соціальної і економічної політики, регулювання трудових, соціальних, економічних відносин, забезпечення підвищення рівня та якості життя громадян, соціальної стабільності в суспільстві.

Переконані, щоу цей складний період вкрай важливим є пріоритетне визнання ролі освіти у розбудові української державності, зосередження зусиль влади на розв'язанні освітянських проблем як основи забезпечення сталого розвитку й конкурентоспроможності держави.

Зважаючи на вищенаведене, просимо Вашого сприяння у прийнятті Київрадою звернення до Президента, Верховної Ради України, Кабінету Міністрів України щодо недопущення законодавчого звуження соціальних гарантій освітян.

З повагою

Голова                                                                           О.М. Яцунь

ОПИТУВАННЯ СПІЛЧАН