Молода наука України: ризики та перспективи

11 листопада 2014,Новини, Вища освіта

Молода наука України: ризики та перспективи10 листопада 2014 року до Міжнародного дня науки в ім’я миру та розвитку в Національній агенції «Укрінформ» з ініціативи Фонду «Відкрита політика» відбувся круглий стіл на тему «Молода наука України: ризики та перспективи».

У заході взяли участь заступник Міністра освіти і науки Максим Стріха, Голова парламентського Комітету з питань науки і освіти Лілія Гриневич, аташе з університетського та наукового співробітництва Посольства Франції в Україні Жиль Мамець, Голова Ради молодих дослідників Інституту молекулярної біології та генетики НАН України Олександр Скороход, Голова Ради молодих вчених відділення фізики та астрономії НАН України Юлія Безвершенко та інші.

На круглому столі обговорювалися проблеми молодої науки України, налагодження ефективно діючих комунікацій між спеціалізованими науковими ліцеями, університетами, науково-дослідними інститутами, родинами юних науковців, громадськими організаціями. Піднімалися питання щодо зменшення ризиків дезінтеграції і руйнації наукового потенціалу Донбасу, розвитку міжнародного наукового співробітництва для зміцнення науки в Україні та світі. Були представлені кращі практики популяризації науки, презентовано Міжнародну зелену школу та новий благодійний проект Фонду «Відкрита політика» для юних вчених «Допоможемо дітям Донбасу».

Під час круглого столу заступник Міністра освіти і науки Максим Стріха зазначив, що сьогодні наука потребує кардинальних перетворень. «Європа пішла нам назустріч та скоротила внески України щодо рамкової програми ЄС «Горизонт 2020», що орієнтована на підтримку дослідницької та інноваційної діяльності, до 5% впродовж шести років. «Більше того, ці відсотки ми можемо повернути через технічну допомогу ЄС», - сказав заступник Міністра.

Також він зауважив, що науковому середовищу варто говорити про створення спеціальних комісій та написання дисертації не тільки російською, українською, а й англійською мовами, завдяки чому наука стане більш відкритою для світового наукового пошуку.

Голова Комітету ВР науки і освіти Лілія Гриневич зауважила, що підписання Угоди про європейську асоціацію актуалізує питання науки. «Впродовж останніх років в країні постійно зменшувалися фінансування на науку. Зараз фінансування науки становить 0,25% ВВП, що поглиблює кризовий стан науки. Також зараз у складі Національної академії наук України тільки кожен п’ятий науковець – віком до 35 років, а пропозицію щодо пониження віку молодого науковця – необхідно скасувати. «Науковці повинні задовольнити свої наукові амбіції, бути соціально захищеними, мати перспективи кар’єрного росту та долучатися до всіх світових наукових процесів», - зазначила Лілія Гриневич.

Юлія Безвершенко, голова Ради молодих вчених відділення фізики та астрономії НАН України, вважає, що європейська інтеграція України у плані науки відбулася. «Наші роботи цитуються за кордоном. Українські науковці – мобільні. Але є чимало питань, які залишаються у нашій країні не вирішеними, наприклад, процедура нострифікації. Коли український кандидат наук їде за кордон, то йому не потрібно проходити процедуру нострифікації. Проте якщо молодий науковець захищається в іншій країні, то йому необхідно приїхати в Україну і пройти процедуру визнання та встановлення еквівалентності іноземних документів, яка здійснюється шляхом отримання згоди відповідних державних органів на відповідність державним стандартам про освіту України», - сказала Юлія Безвершенко.

За словами Олександра Скорохода, молодого науковця та автора пропозицій реформування наукової сфери України, слід зосередитися на трьох важливих напрямках розвитку науки. По-перше – це участь України в загальноєвропейських міжнародних програмах, зокрема, в інфраструктурних дослідницьких центрах та створення власних.

На думку Голови Ради молодих дослідників Олександра Скорохода, необхідно привести у відповідність або змінити законодавство щодо використання деяких хімічних речовин для досліджень та спрощення митних процедур для ввезення наукового обладнання та матеріалів для досліджень.

Під час заходу Олександр Скороход підкреслив необхідність обговорення законопроекту «Про наукову і науково-технічну діяльність» та прийняття необхідних змін, зокрема, цільового фінансування науки.

Прес-служба КМОППОіНУ

АКТУАЛЬНО

ОПИТУВАННЯ СПІЛЧАН

Про здійснення відеозйомки та аудіозаписів у навчальному закладі Особливості застосування до працівників дисциплінарних стягнень Щодо атестації педагогічних працівників ДНЗ, які працюють не за фахом Про зміну умов праці працівник повинен бути повідомлений не пізніше ніж за два місяці Встановлення випробування працівникові Щодо проходження працівниками профілактичних медичних оглядів в приватних закладах охорони здоров’я Виплата пенсії особам, яким призначено пенсію відповідно до Закону України “Про наукову і науково-технічну діяльність” в період роботи Правові аспекти звільнення працівника за вчинення аморального вчинку