Фінансово-економічний стан міста Києва

14 листопада 2014,Публікації » Новини

Фінансово-економічний стан міста Києва Пропонуємо ознайомитися з інформацією, яку надала Київська міськпрофрада щодо фінансово-економічного стану міста Києва.

Членським організаціям Київської міськпрофради

Згідно Закону України «Про столицю України - місто-герой Київ» доходи бюджету міста Києва формуються за рахунок доходів, передбачених статтями  Бюджетного  кодексу  України та  трансфертів  з  Державного  бюджету  України  на виконання столичних функцій.

Відповідно до Конституції України держава фінансує здійснення делегованих повноважень в повному обсязі за рахунок коштів Державного бюджету України.

За останні роки Міністерство фінансів України формує видатки на галузі соціально-культурної сфери виходячи з можливостей  Державного бюджету України, а не із реальної потреби в забезпеченні видатками освіти, охорони здоров’я, соціального захисту та інших. Дефіцит коштів на виконання делегованих повноважень по місту Києву протягом останніх років має тенденцію до зростання: 2011 рік – 1,9 млрд. грн, 2012 рік – 2,2 млрд. грн, 2013 рік – 2,8 млрд. грн, 2014 рік – 3,2 млрд. грн.(з врахуванням кредиторської заборгованості 2013 року)

Цей системний дефіцит призводить до прийняття непопулярних рішень, а саме: відволікання грошей від житлово-комунального сектора, щоб не допустити зменшення соціальних стандартів.

Обсяг доведених показників бюджету міста Києва на делеговані повноваження дозволяє забезпечити лише видатки на заробітну плату бюджетних працівників, а по деяких галузях навіть не перекриває їх потребу, зокрема по освіті на 280 млн грн.

При доведеному уточненому показнику Міністерства фінансів України на 2014 рік по галузях соціально-культурної сфери дефіцит суми видатків на заробітну плату складає 65,1млн.грн. Крім того, не враховані видатки на оплату комунальних послуг та енергоносіїв, організацію харчування в бюджетних установах, придбання медикаментів та інші поточні видатки.

У 2014 році бюджету міста Києва виділено субвенцію з державного бюджету міському бюджету міста Києва на виконання функцій столиці в сумі 1 800,0 млн. грн, в тому числі на заробітну плату працівникам соціально-культурної сфери передбачено 421,2 млн. грн, якої недостатньо для забезпечення виплати заробітної плати.

Додатково на виплату заробітної плати в повному обсязі працівникам бюджетної сфери міста необхідно  виділення коштів з Державного бюджету  в сумі 700,4 млн грн.

У 2014 році за рахунок відрахування 50% відсотків податку на доходи фізичних осіб до Державного бюджету України вилучено до державного бюджету - 9,1 млрд. грн., які могли бути спрямовані на реалізацію важливих соціальних напрямків та виконання делегованих повноважень.

За результатами аналізу очікуваного виконання загального фонду бюджету міста до кінця 2014 року, навіть з урахуванням видатків, які місто Київ планує отримати на виконання функцій столиці в обсязі 1,8 млрд. грн.  не профінансованою в повному обсязі залишиться дострокова заробітна плата бюджетних установ за грудень місяць п.р.

Окрім цього, катастрофічно зростає заборгованість з виплати заробітної плати по столичному регіону.

Так , з початку року борг із заробітної  плати по підприємствам  м. Києва зріс на 34,5 млн. грн., або 49% та згідно статистичних даних на 01.10.14 складає - 104,9 млн. грн.

Суттєво збільшився рівень безробітних осіб та станом на 01.11.14р. складає 15738 осіб . Треба відмітити, що  обсяг ринку праці значно зменшується з грудня 2013 року.

За звітами підприємств до Київського міського центру зайнятості планується скорочення 24,5 тис. робочих місць на підприємствах столиці, незалежно від їх  форми власності.

З початку року соціально-економічний розвиток київського регіону характеризувався негативними тенденціями у промисловому виробництві та будівництві, уповільненням позивних тенденцій у фінансовій сфері, нарощенням  боргів з виплати заробітної плати та за житлово-комунальні послуги і енергоносії.

Управління соціально-економічних відносин