Комітет підтримав позицію Профспілки

24 грудня 2014,Публікації » Новини

Комітет підтримав позицію Профспілки24 грудня 2014 року відбулося засідання Комітету з питань освіти і науки Верховної Ради України за участю урядовців, на якому було обговорено проект Закону України про Державний бюджет України на 2015 рік та законопроект «Про внесення змін до деяких законів України та визнання такими, що втратили чинність, деяких законодавчих актів України», реєстраційний № 1577.

Цим законопроектом  (№ 1577) мають намір скасувати державні гарантії на встановлення педагогічним і науково-педагогічним працівникам розмірів посадових окладів і ставок заробітної плати, надбавки за вислугу років, надання допомоги на оздоровлення, виплати винагороди за сумлінну працю, підвищення за наукові ступені та вчені звання.

Також законопроектом передбачено скасування фіксованих розмірів доплат за класне керівництво, перевірку зошитів, завідування майстернями, навчальними кабінетами, навчально-дослідними ділянками, обов’язкового харчування учнів початкових класів, пільгового проїзду осіб, які навчаються тощо.

Під час засідання Голова Київської міської організації Профспілки працівників освіти і науки України Олександр Яцунь заявив, що Профспілка направила листи Голові Верховної Ради України Володимиру Гройсману і всім головам депутатських фракцій та груп з вимогами не допустити внесення змін до Конституції та прийняття антисоціальних урядових законопроектів. Також він наголосив, що у разі прийняття бюджету на 2015 рік із антиурядовими ініціативами, які звужують трудові та соціально-економічні права й гарантії освітян, наполягати на входженні Федерації профспілок України та Центрального комітету Профспілки працівників освіти і науки України в колективний трудовий спір, який може закінчитися страйком.

Комітет з питань науки і освіти відзначив, що освітня та наукова сфери, не зважаючи на складні економічні умови, завжди залишались пріоритетними у формуванні бюджетної політики розвинених країн світу. Саме наука і освіта закладають основи майбутнього розвитку, але вони є найбільш вразливими і за відсутності уваги з боку держави найбільш потерпають в часи кризи.

За результатами обговорення проекту Закону України про Державний бюджет України на 2015 рік Комітет з питань науки і освіти направив до бюджетного Комітету конкретні пропозиції щодо фінансування освіти та науки. У свою чергу, депутати пообіцяли освітянам, що будуть відстоювати діючі соціальні гарантії працівників освітньої галузі при прийнятті Державного бюджету України на 2015 рік.

Прес-служба КМОППОіНУ

11.листопада