Профспілка б'є тривогу!

2 липня 2009,Публікації » Новини
Профспілка б'є тривогу! Настала довгоочікувана пора відпусток, проте приємні клопоти освітян з підготовки до літнього відпочинку поєднались із прикрими проблемами отримання відпускних та оздоровчих.
Київська міська організація Профспілки працівників освіти і науки України вкотре наголошує на тривожній ситуації з оплатою праці працівників галузі, що склалась у столиці. Майже в кожному районі спостерігається недотримання законних прав освітян.

Особливе занепокоєння викликає стан оплати праці в Святошинському районі м. Києва. Останніми місяцями працівники закладів освіти цього району отримують заробітну плату з затримкою понад два тижні. Відсутні кошти на виплату відпускних та допомоги на оздоровлення при наданні відпустки.

Невчасно виплачується заробітна плата також у Солом'янському районі. Є проблеми з виплатою відпускних та оздоровчих. Працівникам освіти цього району і досі не виплачено надбавку за складність та напруженість у роботі за січень та лютий 2009 року.

Не вистачає коштів на виплату відпускних та допомоги на оздоровлення і в Оболонському районі, де також не виплачено грошову винагороду в розмірі 100% посадового окладу відповідно до ст. 57 Закону України "Про освіту" (традиційно ці виплати здійснювались до 8 березня та 1 вересня по 50% посадового окладу) та не виплачено надбавку за складність та напруженість у роботі за січень, лютий 2009 року.

Працівникам освіти Дарницького і Подільського районів не надана надбавка за складність та напруженість у роботі за січень та лютий 2009 року, а Деснянського – ще й за березень.
Освітяни Шевченківського району не отримали грошову винагороду в розмірі 100% посадового окладу відповідно до ст. 57 Закону України "Про освіту" та надбавку за складність і напруженість у роботі за січень і лютий 2009 року.

У Голосіївському районі є проблеми з виплатою відпускних та допомоги на оздоровлення при наданні відпустки.
Київська міська організація Профспілки працівників освіти і науки України неодноразово зверталася до представників органів місцевої влади з проханням вжити заходів для вирішення проблем оплати праці освітян.

З цією метою 10 червня 2009 року завідувач правового відділу КМОППОіНУ А.В. Кузнецов за результатами моніторингу оплати праці озвучив відповідну інформацію на засіданні робочої групи з питань ліквідації заборгованості із виплати заробітної плати на підприємствах, установах, організаціях м. Києва та своєчасності і повноти сплати внесків до Пенсійного фонду.

19 червня 2009 року за участі голови КМОППОіНУ О.М. Яцуня відбулась зустріч голови Святошинської районної в м. Києві адміністрації В.О. Мазепи, начальника управління освіти району Г.О. Терпиловської та голів первинних профспілкових організацій, керівників закладів освіти, на якій визначили спільні дії з оперативного врегулювання кризової ситуації.
Найближчим часом таку ж зустріч заплановано провести в Солом'янському районі.

26 червня 2009 року з ініціативи КМОППОіНУ вирішенню проблеми оплати праці працівників освіти було приурочено засідання Київської міської тристоронньої соціально-економічної Ради.
З метою врегулювання питання оплати праці освітян Київська міська організація Профспілки працівників освіти і науки України винесла на обговорення питання справедливих трансфертів між бюджетом міста Києва та всіма районними бюджетами при коригуванні бюджету столиці на засіданні Київської міської ради. Питання було включено до постанови ради.

За результатами проведення ради КМОППОіНУ надіслала звернення до Прем'єр-міністра України, Київського міського голови, депутатських фракцій.

Профспілка освітян міста Києва йде на соціальний діалог з органами влади та місцевого самоврядування для здійснення комплексу організаційно-правових заходів, спрямованих на забезпечення законних прав працівників освіти на оплату праці.