«Освіта, наука, інновації в університетах: актуальні виклики»

10 березня 2015,Публікації » Новини

«Освіта, наука, інновації в університетах: актуальні виклики»6-7 березня 2015 року у Київському національному університеті імені Тараса Шевченка проходить українсько-німецький форум «Освіта, наука, інновації в університетах: актуальні виклики». Організаторами виступають Міністерство освіти і науки України та Федеральне міністерство освіти і наукових досліджень Федеративної Республіки Німеччина.

У відкритті форуму 6 березня взяли участь Міністр освіти і науки України Сергій Квіт, заступник Міністра освіти і науки Максим Стріха, директор оргкомітету ФРН по співпраці з країнами Східної Європи, представник Федерального міністерства освіти і наукових досліджень ФРН Міхаель Шліхт, ректор Київського державного університету імені Тараса Шевченка Леонід Губерський.

Міністр Сергій Квіт привітав учасників та наголосив на необхідності реформування освіти і науки в Україні, і підкреслив актуальність тем, що стоять в порядку денному форуму.  За словами Сергія Квіта, зараз активно розробляється новий закон "Про науку та науково-технічну діяльність", який має подолати недоліки, котрі залишилися в науковій галузі від пострадянської системи, а також встановити зв'язок між університетами та наукою.

Сергій Квіт розповів, що Міністерство вивчало функціонування наукової сфери у Польській та Словацькій Республіках. Аналіз показав, що серед членів Польської академії наук - 80% працюють в університетах, а 20% - в академічних інститутах. В Україні ж навпаки – в університетах працює значно менша частина науковців  порівняно з академічними інститутами, через що вища освіта та наука довгий час розвивалися окремо. «Наукові дослідження повинні стати пріоритетною сферою діяльності усіх українських університетів і це має бути прописано у новому законі», - наголосив Міністр.

Міхаель Шліхт, директор оргкомітету ФРН по співпраці з країнами Східної Європи, представник Федерального міністерства освіти і наукових досліджень ФРН, зазначив, що Німеччина зробить все можливе, аби допомогти Україні у реформуванні вищої освіти та науки, і форум стане початком подальшої співпраці між двома країнами. На думку Міхаеля Шліхта, саме університети мають зробити вирішальний внесок у повноцінну інтеграцію України в європейський освітньо-науковий простір.

Леонід Губерський, ректор КНУ імені Тараса Шевченка, наголосив на особливому значенні міжнародного форуму в ці непрості і тривожні для України часи та висловив подяку представникам Німеччини і всьому німецькому народові за солідарність, всебічну підтримку, яку Україна відчуває впродовж теперішнього складного періоду.

Максим Стріха, заступник Міністра освіти і науки України, поінформував присутніх про діяльність України в різних міжнародних наукових програмах. Україна, крім всього, є асоційованим членом Європейської асоціації ядерних досліджень (CERN), членом інноваційної науково-технічної програми EUREKA, учасником Рамкової програми ЄС з досліджень та інновацій «Горизонт 2020», які слугують важливою платформою інтеграції України у європейську освітню та наукову спільноти.

ДИТЯЧИЙ ВІДПОЧИНОК 2018