Знову субсидії?

18 березня 2015,Публікації » Новини

Знову субсидії?Шанси небагатих українців оформити субсидію на комуналку збільшилися: Мінсоцполітики обіцяє нараховувати її, виходячи з отриманих доходів сім'ї, а не з нарахованих. Тобто, субсидії будуть розраховувати з суми, що видається на руки після вирахування прибуткового та інших податків.

Про це повідомив міністр соціальної політики Павло Розенко, передає "Сегодня".

Очікується, що зміни набудуть чинності вже в травні, разом з новим порядком розрахунку субсидій.

"Думаю, в травні вже буде реалізована ця реформа. Ключовий аспект – це буде субсидія, яка базується лише на рівні доходів сім'ї. Всі інші критерії - ліквідуємо. Плануємо також, що будуть враховуватися не "брудні", а саме "чисті" доходи. Система буде працювати так: працююча людина буде вказувати в декларації не нарахований, а отриманий дохід за останні 12 місяців. Цю інформацію він зможе передати до органів соцзахисту. І якщо рівень його доходів підходить для нарахування субсидії, він її отримає. Хочу попередити, що органи місцевої влади будуть перевіряти достовірність доходів усіх членів сім'ї, які вказані в декларації. Перевірки будуть йти через ПФ, податкову та інші органи. І якщо людина навмисне приховає свій дохід, то субсидія буде не тільки знята, її доведеться відшкодувати в подвійному розмірі у вигляді штрафу " - сказав Розенко.

За словами міністра, оновлена система субсидій дозволить скористатися пільгами близько 4 млн сімей (зараз – близько мільйона).

Сама формула розрахунку субсидій за ЖКГ вже була змінена в кінці 2014-го і зараз не зміниться: будуть враховуватися нормативи житла, кількість членів сім'ї, обсяги використання газу і т. Д.

Але буде ліквідовано чимало додаткових умов, в тому числі майнові.

Як роз'яснив Розенко, наприклад, раніше якщо людина була власником автомобіля або ще однієї квартири, вона вважалася багатою і не мала права на субсидію. Хоча квартира могла бути маленька, а машина - "убита". Крім того, раніше в доході людини враховувався якийсь ефемерний прибуток від земельного паю, де максимум, що можна отримати – кілька мішків зерна. Також не буде вимоги, коли безробітний мав право на субсидію тільки за умови, що стояв на обліку в службі зайнятості.

А щоб зменшити черги, Розенко радить відправити декларацію про доходи і заяву на оформлення субсидії поштою. Їх розглянуть точно так само, як і особисте звернення громадянина. Причому субсидію, якщо вона передбачена, призначать з дати звернення, яка визначається за поштовим штемпелем на конверті.

За матеріалами «Обозреватель»